Обстановката в Добрич остава усложнена

Бедственото положение бе отменено

| обновено на 25.06.14 в 15:24
Снимка: БГНЕС

В Добрич бедственото положение беше отменено, но ситуацията остава усложнена. Заради валежите започналата дезинфекция се обезсмисля.

Пет района са без вода. На много места спират тока за профилактика. Започна и дезинфекция на почистените сгради, улици и дворове. Добрич има нужда от завивки, хавлии, перилни препарати, консумативи за лична хигиена, пакетирана и консервирана храна с по-голяма трайност. Свободните общински жилища се подготвят за нови наематели. 
Утре ще бъде закрит Кризисният център. Настанените в него 20 души са предупредени да си намерят временно подслон.

Пороят е засегнал и бизнеса. Заради унищожена стока и провалени поръчки фирми са застрашени от фалит и изпращат работници на борсата. 

Рибар се е удавил тази нощ в язовир Тича. Днес е ден на траур в шуменската община Никола Козлево. Там в понеделник вечерта се удавиха две момчета от  село Цани Гинчево. 

Сложна е обстановката тази сутрин в  областта и отново има трагичен случай, каза областният управител Венцислав Венков: Мъж на около 70 години от търговищкото село Алваново се е удавил в един от ръкавите на язовир Тича. Ловял е риба заедно със сина си, който към пет сутринта се събужда и вижда, че баща му го няма, вижда го в язовира, подава сигнал на 112 и започва операция по изваждането му от  водата.

В село Вълнари  силният вятър е отнесъл покрива на склада на земеделски производител в стопанския двор. Няма пострадали. Днес ще бъде направен оглед на щетите.

Продължава изпускането на образувалия се след продължителните дъждове микроязовир в село Цани Гинчево. Целта е да отведем цялата вода, която се е насъбрала за да се отвори обем и тогава да се пусне водата от язовира край село Пет могили. Така ще се отводни помпената станция и ще се види каква е аварията там, о  Управителят на ВиК дружеството инж. Светлозар Дамянов е тук и работим заедно за отстраняването на проблема. Надеждата е до три-четири дни това да стане и водоснабдяването на селото да бъде възстановено, обясни кметът на община Никола Козлево Турхан Каракаш

Сега питейна вода в селата Пет могили и Векилски се кара с водоноски. След преценка на обстановката ще стане ясно дали бедственото положение ще бъде удължено. То беше обявено вчера заради безводието и опасността вълна от язовира да залее Цани Гинчево.

Без ток след снощната буря са и шуменските села Троица, Осмар и Кочево. Екипи на електроразпределителните дружества отстраняват повредите.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53