Житните посеви в Силистренско са оцелели след дъждовете

В област Силистра няма масово унищожени от дъждовете житни посеви, показва проверка на Областната дирекция по земеделие. Огледите в над 50 000 декара с пшеница и над 7 000 дка с ечемик показват, че повече от 65 на сто от житните посеви са в много добро състояние. 
Вследствие на обилните валежи през май и юни се наблюдава от 3 до 5 % вторично заплевяване и полягане на посевите в ниските места. Има и насаждения, унищожени напълно от обилните валежи и градушките, но според експертите те не са много. От градушката в края на май 100% са унищожени площи с кайсии, сливи, тикви и слънчоглед в селата Искра и Босна на община Ситово. 

Поражения, но от пролетните слани, има и в над 430 дка кайсиеви и черешови градини в Тутракан и Силистра. Досега са получени 18 заявления за обезщетения от собственици. В Общинските служби по земеделие продължават да се приемат документи за пропаднали площи в следствие на обилните валежи през последните седмици.

Зърнопроизводителите в Ловешка област отчитат по–добри добиви от ечемика тази година, въпреки проливните дъждове през последните два месеца.  Жътвата в областта закъснява, като до този момент са прибрани малко над 20% от реколтата. С  10% са по-високи добивите от ечемик тази година в ловешко при ожънатите досега площи. 

Жътвата в област Монтана ще закъснее с поне два седмици заради юнските дъждове. Прогнозата е на експерти от областната дирекция "Земеделие". Напълно унищожени от пороите са 50 дка пшеница, 60 дка ечемик, около 2000 дка слънчоглед и общо 800 дка царевица за зърно и за фураж. Загубена е реколтата от 2% от засетите площи. В равнинната част на региона има полегнали пшеница и ечемик, което ще затрудни прибирането им. 

Дъждовете забавиха жътвата с десетина дни и в Хасковско. Засега са ожънати само 7 хиляди от засетите с ечемик 64 хиляди декара.  Жътвата на пшеница не е започнала. От Областната дирекция "Земеделие" в Хасково съобщиха, че реколтата е в добро състояние, но ако кампанията не започне, има опасност от болести по зърното. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53