Протестите на медиците от спешната помощ в София ще продължат

| обновено на 01.07.14 в 18:00

Медици от столичната спешна помощ протестираха срещу липсата на адекватно заплащане, защита на труда им и за реформи в системата. Временно изпълняващият длъжността директор на Центъра за спешна медицинска помощ д-р Александър Златанов заяви пред "Хоризонт", че утре в 9,00 часа свиква съвет по проблемите.

Протестиращите твърдят, че нито едно от обещанията за промени не се е изпълнило. Няма нови екипи, няма по-високи заплати, медицинските лица не са защитени от побой в проблемните квартали.

Ако ме питате дали съм видяла един екип от тези списъци, не, не съм. В медиите се пускат едни странни слухове за това, че са оборудвани 30 линейки. Ами те са си оборудвани. Просто няма кого да качим в тях и това не е заслуга на доктор Златанов. Те така си бяха.

Табелата с "Търсят се 97 лекари" виси от години.

Просто при нас всичко е безплатно, включително и транспортът. Отиваме на място и въпреки това ни бият и е крайно време обществото да разбере, че не може да чакат "Бърза помощ".

Аз съм още от 1981-ва година тук. Много по-добре беше. Имаше 31 екипа.

Никой не иска да чуе, никой не иска да реши проблема.

Д-р Александър Златанов каза пред "Хоризонт", че няма списъци с хора за уволнение заради участие в протестите. Той отрече хората да са получили по-малко пари този месец: 

Съответният колега този месец не е положил извънреден труд и е получил по-малко ДМС. То беше преразпределено и да се чуе, че администрацията за този последен месец е с намалено ДМС, за да могат работещите екипи да получат по-високо ДМС.

Има назначени нови хора, категоричен беше доктор Златанов:

От днешна дата са назначени четирима нови лекари и две медицински сестри. В поредица от вестници сме пуснали обява, че търсим. Ако някой не е подновил сайта, значи е нарушил моя заповед. Утре каня шофьори, каня сестри, каня лекари от всички бригади на този Дирекционен съвет да се видят със своето ръководство и да си поставят въпросите. Вероятно не са го правили преди, може би защото са имали огромно доверие.

Протестите ще продължат. Хората искат и специален закон за Спешната помощ.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53