Гриша Ганчев на разпит във връзка с т.нар. "захарна афера"

Снимка: БГНЕС

Бизнесменът Гриша Ганчев прекара около час в Националното следствие във връзка с така наречена "захарна афера", заради която в ареста за кратко бяха синът му и още няколко негови служители. Журналистите обаче така и не успяха да видят Ганчев, а разследващите отказаха подробности за разпита му.

Случаят е от лятото на 2012-а година. Според запознати, той е активиран след молба на един от обвиняемите - Милко Талев, който се е възползвал от сравнително скорошна промяна в Наказателно-процесуалния кодекс и поискал заради изтичащия двугодишен срок на разследването казусът или да бъде вкаран в съда, или прокуратурата да го прекрати. Дългото разследване беше обяснено от прокурора по делото Андрей Андреев с големия обем на доказателства и със сложните експертизи. Той обаче отказа информация за пребиваването на Ганчев в Националното следствие, но наши източници разказаха, че на бизнесмена е бил връчен списък с въпроси, но той се възползвал от правото си да не дава обяснения.

Синът на Гриша Ганчев - Даниел и още трима служители на "Литекс комерс" бяха арестувани при зрелищна акция докато вътрешен министър беше Цветан Цветанов. Те бяха обвинени за укриването на ДДС в особено големи размери. По-късно обвинения получи и Ганчев, като му беше определена рекордната мярка за неотклонение от триста хиляди лева. Преди време, отново заради продължителното разследване, парите бяха освободени и върнати на ловешкия бизнесмен.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53