Петима души от Розино са приети в Карловската болница, след като яли варена царевица, купена от уличен продавач

Снимка: РАДИО ВИДИН / Снимка: БГНЕС

Петима души от село Розино, сред тях и деца, са приети в Карловската болница със симптоми за хранително отравяне, след  като са консумирали варена царевица, купена от уличен търговец. Състоянието им не е критично. Общо 28 души, са били изследвани в амбулаторията на болницата, но  останалите не са били хоспитализирани. Предстои проверка на случая от Агенцията по храните.

При пристигането си късно вечерта в болницата, пациентите са се оплакали от гадене и болки в корема, но не са имали температура. Те обяснили, че са консумирали варена царевица, закупена от уличен търговец в селото, съобщи д-р Моника Троянчева, директор на Дирекция "Надзор над заразните болести“ към Регионалната здравна инспекция. 

Преминали са през амбулаторията. Само пет са хоспитализирани с интоксикация. Всички са от малцинствен произход и сравнително, вече са добре. Няма опасност някаква сериозна за тях.

Троянчева предупреди, че особено през летните месеци, хората трябва да бъдат внимателни и да избягват покупката на хранителни продукти със съмнително качество от нерегламентирани търговци. Колкото до царевицата, която е била предлагана в Розино, предстои след постъпването на официалната информация в Агенцията по храните, инспекторите да извършат проверка. Директорът Иван Шиков обясни, че в случая трябва да бъде издирен уличният търговец, за да се извършат проби и анализи и се установи дали въпросният продукт е причинил натравянето. Освен това трябва да се провери дали търговецът има регистрация и разполага ли с документи за произхода на стоката .




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53