Арестуваха районен кмет в Пловдив

| обновено на 10.07.14 в 16:11
Снимка: Радио Пловдив

Кметът на пловдивския район "Централен" Райна Петрова е била задържана за 24 часа при съвместна операция на Окръжната прокуратура и ДАНС. 

Говорителят на окръжната прокуратура Галина Андреева  заяви, че освен повдигнатото срещу Петрова обвинение за длъжностно престъпление,  извършено във връзка с доставката на хранителни продукти в детските градини на територията на кметството, е повдигнато и още едно.

Второто обвинение касае търговия с влияние, упражнено от кмета на района за сключване на договори за доставка на хранителни продукти в детските ясли и детските кухни, особено на територията на район "Централен".

В първия от двата договора сумите, които са усвоени за доставка на хранителни продукти, са милион 354 хиляди лева, а по втория договор, който касае детските ясли и детските кухни, говорим за 386 хиляди лева като освен високи цени, които ние сме констатирали в хода на разследването са доказателство за ниско качество на доставените хранителни продукти. Като пример мога да ви дам сигнали от директори на детски градини за гранясала риба и продукти с изтекъл срок на годност, което според нас води до опасност за децата и именно по този повод прокуратурата е предприела действия по доказване на тази престъпна дейност, разясни Андреева. Тя уточни, че Райна Петрова е била задържана вчера за срок от 24 часа и след повдигането на обвиненията спрямо нея е взета мярка за неотклонение парична гаранция в размер на пет хиляди лева.

Ако обвиненията срещу Петрова бъдат доказани, тя може да получи присъда от една до осем години затвор като законът предвижда и възможност за лишаване от право да се заема определена държавна или обществена длъжност. Междувременно прокуратурата вече е внесла в Пловдивския окръжен съд искане за отстраняване на обвиняемата от длъжност.

Разследването по делото продължава.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53