Апелативният съд оправда Брендо по обвинението за пране на пари от наркотрафик

| обновено на 11.07.14 в 11:12
Снимка: БГНЕС
Софийският апелативен съд оправда Евелин Банев-Брендо по обвинението за пране на пари от наркотрафик. Оправдани са и останалите трима подсъдими. Мотивите на съда за това решение не са известни, тъй като служебно е бил променен часът на обявяване на присъдата - от 11.00 на 9.00 часа.

Миналия февруари Софийският градски съд осъди Брендо на 7 години и половина затвор - присъда, от която недоволни останаха и Брендо, и прокуратурата. Съпругата на Банев Моника Добринова, сестра й Десислава Дишлиева и доведеният му брат Симо Карайчев получиха условни присъди.

От 4 години защитата и държавното обвинение спорят за това дали има доказателства срещу подсъдимите, че са прали пари от наркотици.

Сега четиримата обниняеми са оправдани, но с особеното мнение на един от тримата апелативните съдии - Калинка Георгиева. Нито един от подсъдимите не се е явил в съдебната зала, за да чуе присъдата. Присъствали са само адвокатите им. Променени са и мерките за неотклонение. Досега Брендо беше с мярка "домашен арест". Тя е променена на "подписка".

Присъдите могат да бъдат обжалвани пред Върховния касационен съд.

След осъдителната присъда на първа инстанция у нас, Банев стана клиент на италианската прокуратура. Като част от международната престъпна група "Кокаинови крале" получи 12-годишна ефективна присъда от съда в Милано. Докато лежеше в местен затвор, беше отвлечена дъщеря му Лара. Тя беше освободена след близо 50-дневен плен, според неофициална информация, срещу половин милион евро. Похитителите и до днес остават неизвестни, както и мотивите им. Предполага се, че това е било знак към Банев да мълчи пред нашите и италианските власти, което той прави, включително и в съдебната зала, където идва редовно за всяко съдебно заседание.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53