Отнемат лиценза на Корпоративна търговска банка

Иван Искров: Липсват 3,5 млрд. лева от кредитния портфейл на банката

| обновено на 11.07.14 в 15:23
Снимка: БГНЕС
Лицензът на Корпоративна търговска банка ще бъде отнет. Всички сметки на граждани и фирми ще бъдат защитени и прехвърлени към дъщерното дружество "Креди Агрикол" - България, което ще бъде одържавено, обяви управителят на БНБ Иван Искров. Той увери, че въпросното дружество разполага с добре управляван финансов портфейл. Средствата на мажоритарния собственик в КТБ и свързаните с него лица и фирми няма да бъдат гарантирани от държавата, уточни Искров и допълни: Ликвидност за "Креди Агрикол" - България ще бъде осигурена от Фонда за гарантиране на вземанията, от БНБ и няма никакъв проблем да бъдат осигурени толкова средства, колкото е нужно.

Българската народна банка е подготвила проект на специален закон във връзка със събитията около КТБ. Той ще позволи отпускането на ликвидност към "Креди Агрикол България" и ще вмени отговорност за банковия надзор на управителя на БНБ. Сега тази отговорност се носи по закон от ресорния подуправител, посочи Искров: Тук присъстващите членове на Управителния съвет на Централната банка си даваме много ясна сметка, че към БНБ има критики за дейността на "Банков надзор" в конкретния случай. Съгласно действащия закон за БНБ законодателят е вменил правата и отговорностите за функцията банков надзор на подуправител, ръководител на управление "Банков надзор", който и да е той. Управителят и другите членове на Управителния съвет на Централната банка нямат никакви директно възложени задължения, нито права по отношение на текущия банков надзор. Във връзка с това внасяме законови  промени, с които ще поемем такива отговорности. Ще поемем отговорностите, които досега са били на подуправител, на ниво управител и Управителен съвет на БНБ.

Корпоративна търговска банка е дадена на главния прокурор заради действия, навеждащи на мисълта за злоупотреби. Това беше съобщено след приключилата проверка на активите и пасивите на двете банкови дружества, които на 20-ти юни бяха поставени под специалния надзор на БНБ. Липсват, а по-вероятно е да са унищожени в дните преди квестурата съществени части от кредитните досиета в размер на 3,5 милиарда лева от общия кредитен портфейл, който е 5,4 милиарда. Значителна част от този портфейл сочи много голяма свързаност между длъжниците и с мажоритарния акционер на банката господин Цветан Василев. В резултат на липсваща и недостатъчна информация одиторите изразяват мнение, че не може да се оцени финансовото състояние на длъжниците и възможността им да обслужват кредитите си. Те не казват дали са добри или лоши, казват нямаме информация, на която да базираме своята оценка. Не могат да бъдат оценени също така наличието и качеството на обезпеченията, което от своя страна води до невъзможност за съставяне на крайно заключение за състоянието на кредитния портфейл в частта му в размер на 3,5 милиарда лева. За съжаление, тези действия не могат да бъдат регистрирани с инструментариума на дистанционния банков надзор и навеждат на мисълта за умишлени злоупотреби. Тези именно действия на длъжностни лица в КТБ е възможно да доведат до съзнателно ощетяване на Банката със стотици милиони левове, обясни Искров.

Прокуратурата вече е сезирана и по друг сигнал, породил съмнения за криминално действие на лица, свързани с банката, посочи още Искров. На 19-и юни тази година, само ден преди банката да бъде поставена под специален надзор, чрез трето лице са изтеглени и предадени само срещу разписка на мажоритарния собственик на КТБ 205 милиона 887 хиляди 223 левова равностойност в брой, в кеш, предимно в евро. Не е грешка на езика.

По отношение на "Креди Агрикол България", одиторите са установили, че това е добре управлявана банка с добър финансов портфейл. Затова всички сметки и средства на граждани и фирми ще бъдат пренасочени от КТБ към дъщерното дружество. Ликвидност за "Креди Агрикол" ще бъде осигурена от Фонда за гарантиране на влоговете в банките от държавния бюджет и БНБ. Ще бъдат защитени всички клиенти с изключение на пряко свързаните с мажоритарния собственик лица. Иван Искров увери още, че Централната банка ще работи за това оздравената вече държавна банка да бъде отворена на 21-ви юли, както беше предварително обявено.

КТБ беше поставена под специалния надзор на БНБ на 20-и юни, след като изчерпа ликвидността си и преустанови плащания. Тогава държавата пое ангажимент банката да възобнови работа на 21-ви юли, като ще се търси увеличение на капитала й със средства от Българската банка за развитие и Фонда за гарантиране на влоговете.


Официалното изявление на БНБ можете да прочетете тук.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53