„Горешляците“ в Банкя – тази година на по-хладно и по-скромни заради ремонтите

Снимка: bankya.bg
15, 16 и 17 юли се считат за най-топлите дни от лятото - „Горещниците“. През тези дни не се ходи на нива, не се работи, не се пали пещ и не се пече хляб, не се мият, не перат. Общо е убеждението, че неспазването на тези забрани води до пожари и градушки. В различните краища на България те имат различни имена - Чуреци, Блъсъци, Германовци. В Банкя ги наричат „Горешляци“ и те отбелязват началото на традиционните едноименни празници на града.

За Банкя празникът е и поклон към един безценен дар - минералната вода, и затова местните жители отбелязват тези дни като празник на минералната вода, здравето и дълголетието. Минералният басейн в Банкя обаче в момента се ремонтира и ще бъде открит отново догодина.

В последната половин година Банкя се превърна в една голяма строителна площадка. Изгражда се канализация, възстановява се пешеходната зона, реконструира се парк „Ротонда“. Това предопределя и характера на протичането на традиционните празници на града.

В името на една по-красива и обновена Банкя и с оглед на протичащите ремонтни работи, тази година празничните изяви ще се сведат до шест.

Първият от трите дни съвпада с храмовия празник на църквата „Св. Мъченици Кирик и Юлита” в Банкя, където днес бе отслужена Празнична Света литургия. Раздава се курбан за здраве и късмет.

Утре от 11:00 часа в хотел „Жеравна“ ще се състои ежегодната среща на дълголетниците с районното ръководство.

Тази година се навършват 100 години от рождението на големия български художник и плакатист Ангел Тилов. Той е живял 52 години в Банкя и това е повод на 17 юли от 19:00 часа да се открие негова изложба в изложбената  зала на ул. „Цар Освободител“ №1.

На 19 и 20 юли ще се състои пленер на художници - приятели на Банкя и галерия „Тандра“, с подкрепата на Столичната община - район „Банкя“.

На 26 юли в 10 часа от комплекс „Балканика” ще стартират участниците в бягането с препятствия на 5 километра.

Любителите на тениса от Банкя и гостите на курорта ще могат да наблюдават от 2 до 10 август на тенис кортовете в Банкя международния тенис турнир за „Купата на  Банкя” за юноши и девойки до 14 години.

Чуйте още в репортажа на Ана Попова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!