Започва реставрация на фигурите на „Лъвов мост”

Снимка: БГНЕС
Фигурите на „Лъвов мост” ще бъдат реставрирани. Средствата, които ще бъдат необходими за това, ще са в размер на около 300 хил. лева, а срокът за изпълнение е 2 месеца. Това каза зам.-кметът по културата на столицата Тодор Чобанов.

Лъвовете на наричания преди години „Шарен мост“ символизират загиналите борци за свобода в последните дни на робството. Това е основната причина, поради която от Столичната община решават да реставрират фигурите, а не само да ги почистят каквато беше идеята в началото на строителните работи по изграждането на кръстовището на две нива на "Лъвов мост".

Фигурите на лъвовете са пострадали от микровибрациите на преминаващите всеки ден хиляди автомобили, както и от отделяните от тях газове, които също са повлияли зле на бронза. „Лъвовете за пострадали в различна степен. Три от тях ще бъдат реставрирани на място, а четвъртият ще прекара известно време в ателие“, каза Тодор Чобанов. Четирите фигури ще бъдат върнати на оригиналните им места след ремонт на балюстрадите и постаментите.

Това е едно уникално съоръжение, което показва ниво и майсторство, което и сега всява респект“, каза от своя страна ръководителят на реставрацията Иван Токаджиев. Той благодари на Столичната община и на „Главболгарстрой“, че са поканили реставратори и добави, че реставрацията ще гарантира, че фигурите и елементите на моста ще бъдат в добро състояние през следващите 100 години.

Чуйте репортажа на Ана Попова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!