Любомир Дацов: Не може да се мине без държавна подкрепа за КТБ

Снимка: БГНЕС


Фондът за гарантиране влоговете на гражданите няма да стигне за да обезпечи вложителите, предупреди финансистът Любомир Дацов.

В нито един от вариантите няма такава сума в гаранционния фонд,  за да обезпечи абсолютно всички  гарантирани средства. Става въпрос за 3,7 милиарда при около 2,4 в Гаранционния фонд. Просто не може да мине без намеса на държавата.

Притеснен от ситуацията лидерът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев посочи, че няма доверие на прокуратурата и БНБ за случващото се в КТБ и настоя за наблюдател, излъчен от социалните партньори, на действията на институциите по казуса. Синдикалните структури вече обсъждат протести.

Наши редови членове от сферата на енергетиката, на държавната и общинска администрация, на военно промишления комплекс могат да останат без трудови възнаграждения, по простата причина, че техните фирми имат съответните сметки в КТБ. Хората обсъждаха и възможността да ходят и да палят в едно видно кварталче под южната дъга. Ако не се намери някакъв вариант, може да се стигне до ексцесии.

За провалени договори за милиони евро в отбранителната индустрия предупреди Петьо Минеков, заместник-председател на Асоциацията на индустриалния капитал.

Точно тази година отбранителната индустрия имаше редкият шанс да направи този милиард. Открита е банкова гаранция от КТБ, дошъл акредитив, кредитиране. Започнали донякъде,  вложили... това е основното за всички и повече няма финансиране. Това са просто загробени пари. Работниците не получават заплати, не може  да се доставят другите материали. Всички банки с чуждестранно участие им е забранено е да финансират бизнеса на отбранителната индустрия. Всички предприятия са много обвързани и представат да работят кооперациите между тях.

Затова обществото ще приеме само вариант, при който властите ще са готови с парите при отваряне на банката, коментира  Лъчезар Богданов

Те трябва да са готови на датата, когато БНБ разреши да се отвори банката, да са готови. Ако тези граждани отидат този ден да си ги поръчат, сто процента трябва да са готови.

Кръглата маса за търсене на решения по казуса с КТБ събра банкери, икономисти, синдикати и работодатели, за да се чуят решения, които да бъдат предложени на властта. По преценка на участниците, БНБ оставя без внимание това, което до момента се говори от експертите.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53