САЩ и ЕС налагат нови санкции на Русия за интервенцията й в Украйна

Съединените щати налагат нови санкции на Русия за интервенцията й в Украйна и заради това, че не предприема мерки за намаляване на напрежението. Поредните санкции са спрямо ключови сектори от руската икономика, включително отрасъл "отбрана".

Тези санкции засягат руската икономика на по-дълбоко ниво. Америка наложи рестрикции на две банки, две енергийни компании и осем държавни технологични предприятия от сферата на отбраната. Сред засегнатите са най-голямата руска нефтена компания "Роснефт" и "Газпромбанк". Високопоставени руски официални лица също попадат в групата на санкционираните. Техните средства ще бъдат замразени.

Американският президент Барак Обама призова Русия да спре изпращането на оръжия и да се съгласи на международни разговори:

 Това, което руските лидери трябва отново да осъзнаят, е, че действията й в Украйна си имат последствия като влошаване на икономиката и увеличаване на дипломатическата изолация.

Според Пентагона Русия продължава да струпва войски по границата с Украйна и Москва продължава да изпраща оръжия на проруски сепаратисти.

Европейският съюз също обмисли нови санкции, а по-рано на телеконференция с официални лица от администрацията на Белия дом стана ясно, че Съединените щати са работили за санкциите съвместно с Украйна и Европейския съюз, предимно с Великобритания, Германия и Франция, и целта е таргетираните компании да останат без достъп до средства от американския пазар. Неназованите източници наблегнаха, че за Русия винаги е имало вариант да избегне новите рестрикции.

Европейските лидери също засилиха санкциите срещу Русия заради украинската криза. Според европейски дипломатически източник на срещата си на високо равнище в Брюксел лидерите на Евросъюза са решили да замразят началото на нови проекти в Русия по линията на Европейската банка за възстановяване и развитие и Европейската инвестиционна банка.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53