Обама е разговарял премиера на Малайзия и с президента на Украйна след падането на самолета

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският президент Барак Обама е разговарял с минстър-председателя на Малайзия и с президента на Украйна. Той е коментирал, че в тази ситуция от изключително значение е да се запазят непокътнати уликите, за да може да се стигне до ясно заключение какво точно се е случило. Междувременно от Държавния департамент казаха, че нямат данни за подробности до момента и не могат да потвърдят информациите за това, че на борда е имало 23-ма американски граждани.

За момента официалната американска позиция е, че са необходими доказателства, преди да се правят заключения, въпреки че неназовани официални източници са коментирали пред щатски медии, че според тях самолетът е свален.

По-рано президентът заяви, че основен приоритет за страната в момента е да се разбере дали е имало американци на борда и да се установи какво точно е станало. От Делъуер Обама каза:

Това изглежда е една ужасна трагедия. Работим по установяване дали е имало американци на борда. Това е нашият приоритет. Съединените щати ще предложат всякакво съдействие за установяване какво се е случило и защо. Всички семейства на пътниците, независимо откъде са, са в мислите и молитвите на страната.

По време на самолетната катастрофа Обама е разговарял с руския си колега Владимир Путин в предварително планиран телефонен разговор за наложените от Америка санкции на Русия и общото желание на двете страни за мирно разрешение на конфликта в Украйна. Путин е информирал събеседника си за предварителните информации от разбития самолет.

Катастрофата се случи ден след като от Пентагона изразиха своята загриженост от информациите за изпращане на оръжие от Москва на проруските сепаратисти в размирния регион и след като САЩ нанесоха нови санкции срещу Русия именно заради това снабдяване с оръжие.

Медиите в САЩ добавиха, че областта, където е загубен контакт с полета, e избягвана от американски самолети заради опасностите от конфлита там. От вчера Федералната администрация по авиация официално забрани до второ нареждане всякакви полети (на американски авиокомпании) над Източна Украйна.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53