ГЕРБ поискаха от главния прокурор да предприеме действия за обезпечаване на имуществото на КТБ

Снимка: БГНЕС

От ГЕРБ поискаха от главния прокурор да предприеме необходимите действия за обезпечаване на имуществото на КТБ, за да не бъдат активите й разпродадени. Писмото е адресирано и до НАП и Комисията за незаконно придобито имущество.

В същото време бившият депутат от БСП Георги Кадиев публикува на интернет страницата си нов проектозакон за КТБ. В него е предложено на вложителите в банката да бъдат възстановени и сумите от депозити, негарантирани по закон. Това трябва да стане до 6 месеца след ревизия от НАП. В проекта се предлага фирмите да разполагат със средствата си и да извършват преводи за срок от 12 месеца от влизане в сила на закона. Предлага се при определени условия, ако се окаже, че КТБ е декапитализирана, държавата да купи дъщерната й "Креди агрикол" за милион и половина лева. В коментар в социалните мрежи Кадиев се надява на съвестта на колегите си от БСП да не приемат специален закон и прогнозира, че той няма да бъде приет.

КТБ трябва да работи, но не трябва да се използва публичният ресурс. Това е мнението на бизнес организациите. Те се срещнаха и с представители на България без цензура.

Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал обясни, че спасяването на КТБ трябва да стане не с промяна в бюджета и увеличаване лимита на дълга.

Това, което се прави в момента с банката, е абсолютно погрешно, но не трябва и много да се бавим, защото всяка една забава води до намаляване на стойността на тези активи.

Между 8 и 10 на сто от парите на България са в Корпоративна търговска банка и затова трябва да работи, каза Велев. Стефан Софиянски от Съюза за стопанска инициатива отбеляза необходимостта от спазване на Закона за изплащане на вложенията:

Има закон, добър – лош той е европейски закон за гарантиране на депозитите. Ние трябва да се придържаме към този закон.

Зам.-председателят на БСК Камен Колев призова истинското състояние на банката да бъде изяснено бързо:

Това неизбежно ще повлияе върху икономиката. Предлагаме да ангажираме и другите банки, да се цедират вземанията до 100 хил. евро от тези банки, хората бързо да си получат парите, тези банки да открият депозити.

Бизнесът е сигурен, че в България няма икономическа, а само политическа криза. Домакинът на срещата Николай Бареков обясни, че ще информира Европейската комисия за казуса с КТБ и ще поиска независим одит. Бареков поиска оставката на ръководството на БНБ и покани банкера Цветан Василев да се върне в България. След като чу критиките Николай Бареков се извини:

Поставихте много тежки присъди на политиците в България. Съжалявам, че и аз станах политик и сега трябва да бъда част от това статукво, но такъв е животът.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53