Преглед на чуждестранния печат

"Ню Йорк таймс" излиза с обширна статия за кризата в Корпоративна търговска банка и отбелязва, че международни инвеститори са отправили предупреждения за съдбата на четвъртата по големина българска банка. Припомнят се довелите до кризата събития и се отбелязва, че в петък Европейската комисия е приканила България да започне да възстановява парите на вложителите, тъй като, съгласно европейското законодателство, държавата е гарантирала влогове в общ размер от два и половина милиарда долара. Група притежатели на облигации на КТБ обмисля да се обърне към съда, ако спрат плащанията по облигации, чийто падеж е на 8 август. "Готови сме да дадем на българските власти време да изготвят план, стига да не ни държат в неведение", заявява пред вестника пожелал анонимност американски притежател на облигации. 

"Ню Йорк таймс" пише и че Вежди Рашидов, който също има депозити в КТБ, е сформирал група, готова да съди държавата.
Украински военни ще продължат да искат убежище в Русия и занапред, твърди "Росийская газета" по повод вчерашния случай с над 400 военнослужещи от Украйна, преминали в Русия през отворен от руските граничари "хуманитарен коридор". Мнозина войници признали пред журналист, че "искат вкъщи и на работа", но не знаят къде ще ги пратят, щом се върнат в Украйна - може би пак на фронта. След като им осигурили душ, чисти дрехи и храна, руските власти върнали в Украйна над 180 от военните, а до едно денонощие колите щели да се върнат и за останалите, пише още "Российская газета". "Независимая газета" коментира, че останалите засега в Русия украински военни вероятно са разбрали, че предишната група, излязла от обкръжението през руска територия, ще бъде съдена в Украйна за дезертьорство.
Сръбският вестник "Блиц" информира, че пътниците, пристигащи от обхавнатите от епидемия ебола страни, ще трябва да преминават карантина, преди да влязат в страната. Министърът на здравеопазването на Сърбия казва, че летищата са най-застрашени.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53