Над 2 милиона лева трябват за възстановяване в община Родопи

Снимка: БГНЕС

Над 2 милиона лева ще са необходими на община Родопи, за да се справи с щетите от пороите миналата седмица. Тогава 5-метрова приливна вълна събори част от подпорната стена на реката в Храбрино, пътят пропадна и беше прекъснат достъпът до шест села в Родопската яка. След продължилите няколко дни ремонти по авариралите водопроводи днес вече в Храбрино има течаща питейна вода.

Проектът за възстановяването на подпорната стена на реката в Храбрино ще е готов до края на следващата седмица и ще бъде внесен с молба за финансиране в Междуведомствената комисия по бедствия и аварии към Министерския съвет, заяви кметът на община Родопи Пламен Спасов
За тази стена, която подпира пътя, републиканска пътна мрежа Храбрино. Тя ще бъде 110 метра дълга и 8 метра широка. Там ще отидат много средства, може и да са към милион, защото ще обхваща изграждане на прагове в коритото и бетониране на коритото.
За обходния път от километър и половина, който беше изграден, за да свърже Храбрино с останалите села, от бюджета на Община Родопи са изразходвани над 56 000 лева. Допълнителни средства са отпуснати за пропадналите участъци по пътя за Дедево, а в момента се разчиства и коритото на реката.
Кметът на община Родопи подчерта, че обстановката в пострадалия район вече е по-спокойна. Единствено не е намерено решение за срутения мост, който свързва Първенец и Брестовица.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53