Обама разпореди въздушни удари срещу ислямистите в Северен Ирак

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на САЩ Барак Обама разпореди въздушни удари срещу ислямистите в Северен Ирак. Ударите ще бъдат нанесени при необходимост за защита на бежанците от язидската общност, които са обсадени от групировката "Ислямска държава в Ирак и Леванта" (ИДИЛ). Засега Вашингтон се ограничава с доставки по въздуха на храна и вода. Обама изключи изпращане на сухопътни войски.

В телеконференция с високопоставени лица стана ясно, че разрешението е дадено само за Ирак, без това да се смята за мащабна операция срещу ИДИЛ.

Източници коментираха, че действието на американския президент е провокирано както от опасността за американските интереси, така и от хуманитарната криза и възможността за извършване на геноцид срещу определена група. Според неназованите високопоставени лица водеща роля в разрешаване на сегашната криза ще трябва да поемат иракските лидери.

Малко преди новината за решението на Барак Обама съветът за сигурност на ООН осъди нападенията в най-големия християнски град Каракош, който попадна под контрола на джихадистите от ИДИЛ. Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун обяви, че е дълбоко потресен от случващото се.

По-рано на брифинг говорителят на Белия дом Джош Ърнест описа ситуацията като такава, която изисква действие:

Равнодушният и добре калкулиран начин, по който ИДИЛ се целят по беззащитни иракчани като язидите и християните само заради тяхната етническа и религиозна идентичност, демонстрира грубо нарушение на човешките права и това е много обезпокояващо. В частност сме обезпокоени за благосъстоянието на големия брой иракски язиди, които са изпаднали в безпомощност на планината Синджар без храна, вода или подслон и иракските християни, които са били принудени да напуснат своите населени места в региона. Дълбоко сме притеснени и от съобщенията за отвличането от ИДИЛ на стотици момичета от тези уязвими общности.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53