Спокойна нощ след поредица от сблъсъци и демонстрации във Фъргюсън

Снимка: ЕПА/БГНЕС
След поредица от сблъсъци между полиция и демонстриращи във Фъргюсън, щата Мисури, миналата нощ премина спокойно. Напрежението, което се породи след убийството на невъоръжения 18-годишен чернокож младеж Майкъл Браун, ескалира в нощта срещу четвъртък. Тогава органите на реда използваха сълзотворен газ и временно арестуваха двама журналисти. Вчера протестиращите получиха обещания за прозрачност при изясняване на обстоятелствата около убийството. Според източници на CNN името на стрелялия полицай ще стане известно днес. Междувременно, ФБР провежда свое разследване, за да се разбере дали мотивът за спречкването и съответно стрелбата по Браун е бил на расова основа. 

Прекалено засиленото полицейско присъствие в изминалите няколко дни във Фъргюсън беше разкритикувано от предимно мирно демонстриращите граждани. След настъпилия хаос в сряда сенаторът от Мисури Клеър Макаскил се обяви за демилитаризирането на полицейските действия в отговор на събитията.

Губернаторът на Мисури Джей Никсън обяви, че охраната на Фъргюсън се поема от Пътна полиция и допълни: 
Отскоро Фъргюсън прилича на бойно поле и това е неприемливо. За да променим курса, всички ние трябва да се обединим, да изградим наново доверието, което е било загубено, да поправим щетите и да помогнем на тази общност да си върне увереността и стабилността
Президентът Барак Обама също коментира ситуацията:
Няма извинение за насилие срещу полицията. Няма извинение и за тези, които използват трагедията като претекст за вандализъм и грабежи. Няма извинение за полицията да използва прекомерна сила срещу мирни протести или да хвърля протестиращи в затвора за това, че упражняват законно правата си по Първата поправка на Конституцията. Освен това, тук в Съединените щати, полицията не трябва да тормози или арестува журналисти, които се опитват да си вършат работата.
През изминалата нощ бяха организирани мирни шествия и бдения в различни части в страната. На шествието във Фъргюсън заедно със стотиците дошли се включи и капитан Роналд Джонсън от Пътна полиция, който е новият ръководител по охраната на протестите. По улиците на града, за разлика от преди, отсъсваха множество бойни машини и униформени с тежко снаражение. В социалните мрежи бяха публикувани полицаи, които позират усмихнати за снимка с протестиращи, а медиите коментираха, че налице е била абсолютна промяна в тона на демонстрациите.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53