На разпит в столичното следствие бяха двама от разследваните за източването на КТБ

Снимка: БГНЕС

За да се прецизират обвиненията за източването на Корпоративна търговска банка, на разпит в столичното следствие бяха двама от разследваните – изпълнителният директор на банката Орлин Русев и главният счетоводител Мария Димова. След кратък престой там двамата отказаха коментар. 

Николай Рангелов, който защитава Димова, обясни, че няма промяна в обвиненията за нея и заместник главната счетоводителка Борислава Кючукова, че са подпомогнали присвояването на 206 милиона лева от КТБ. Парите са присвоени от внезапно освободената от ареста главна касиерка Маргарита Петрова и изпълнителния директор Русев по поръчка на задочно обвинения и издирван чрез шенгенската информационна система Цветан Василев.

Адвокат Рангелов коментира, че е научил от медиите, че Петрова е на свобода и предположи това, което беше коментирано неофициално още в петък – че тя най-вероятно е оказала съдействие на разследващите.

Адвокатът на Русев Янко Янков пък заяви, че не намира логика между освобождаването на Маргарита Петрова и това, че сочената за неин помагач, Кючукова, остава в ареста.

Лаконичният коментар на наблюдаващия прокурор Иван Гешев, който също беше в столичното следствие, беше, че жената е на свобода, защото е отпаднала опасността да извърши друго престъпление. Самата Петрова не беше сред разпитваните. Разпитът на единствената задържана по аферата – Борислава Кючукова – ще бъде в Националното следствие.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53