Асансьор пропадна в сграда в София, загина една жена

| обновено на 19.08.14 в 14:05
Снимка: БГНЕС

46-годишната Цветелина Радунчева загина, а друга жена пострада при пропадане на асансьор в София. Инцидентът стана в 12-етажния блок номер 103 на "Цариградско шосе"  между 9.30 и 10.00 часа тази сутрин.
Пострадалата 41-годишна жена е откарана в Окръжна болница в тежко състояние.
 Д-р Николай Добрев - директор по медицинската дейност, обясни пред "Хоризонт": В много тежко състояние е жената - 41-годишна, от София, която е паднала, по предварителни данни, от 9-ия етаж на асансьор, в жилищен блок на бул. "Цариградско шосе". Има съчетана травма. Разкъсване на далака, фрактура на един прешлен, три ребра вляво по задна аксиларна линия и лицева травма. В момента се оперира по повод руптурата на слезката.

Състоянието на жената вече е стабилизирано, но продължава да е много тежко. Приключила е първата операция, информира д-р Димитър Димитров, изпълнителен директор на болничното заведение:

Първият екип от хирурзите се е справил перфектно, кръвозагубата - огромната, която беше в корема, е спряна. Това за нас е един голям успех. Всеки момент очаквам да влезе втори екип от неврохирурзи, тъй като има счупени прешлени, знаете,  едно парче, което влиза в канала на гръбначния мозък, което е опасно. Дай Боже след това да не остане травма. Продължаваме борбата, защото е много специфично в момента и упойките, тъй като имаме травматичен бял дроб, счупени ребра, мозъчен отток, лицеви травми черепни и ще продължаваме живи и здрави, докато  позволи състоянието за оперативни интервенции, но мисля, че най- спешното в момента, тоест спиране на огромната кръвозагуба я направихме.

Пропадналият асансьор е преминал преди месец техническа проверка, като не са били установени нередности. 
Преди половин година Държавната агенция по метрология и технически надзор е внесла предложения за законодателни промени, свързани с фирмите, които осъществяват контрола на безопасността на асансьорите. Пред "Хоризонт" председателят на Агенцията Стефан Цанков обясни, че заради либералното законодателство у нас са регистрирани 300 надзорни фирми за технически контрол на подемните съоръжения. В Германия например тези фирми са само две, посочи Цанков:
Ако в Германия са две фирмите, в Швеция са три фирми, които извършват технически надзор, в Естония са две, в България са три. Само една държава в Европа има повече лицензирани лица. Това е Беларус с  три хиляди.

Тежки проблеми имаме в сектора. От началото на годината на над 80 фирми сме отнели лиценза. /.../ Трябва радикално решение и драконовски мерки за контрол, които и нормативно да бъдат регламентирани.

Валентин Маринков от Българската асансьорна асоциация посочи кой носи вина за инцидента и причините за него:

Виновни са няколко инстанции. Първата е Инспекцията за държавен технически надзор, която не си върши от край време работата. Няма абсолютно никакъв равен контрол. /…/ Тези асансьори в България не се надзирават по никакъв начин. Всичко е формално. Надзорните фирми отиват, взимат някакви 40-50 лв. на 3 години, и пишат в книгата, че всичко е нормално. /…/ От друга страна не само контролът е формален, а и сервизът. Смея да твърдя, че са единици фирмите, които поддържат асансьори и ги поддържат съгласно инструкцията на производителя. Дори твърдя, че много от фирмите, които поддържат стари български асансьори, никога не са я чели тази инструкция.

Още по темата чуйте в звуковите файлове.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53