Еколози алармират, че бившият министър на околната среда е разрешил изграждане на нов лифт в Национален парк Пирин

Коалицията от неправителствени организации "За да остане природа в България" съобщи, че бившият министър на околната среда Станислав Анастасов е подписал документ, който позволява на офшорна фирма да изгради нов лифт в Национален парк Пирин. Според еколозите решението дава сервитутно право върху 33 дка и право на строеж за нов 6-седалков лифт на мястото на 3-седалковия лифт от Шилигарника до връх Тодорка в ски зона Банско.

Александър Дунчев от организацията Световен фонд за дивата природа допълни:

Този лифт като много други съоръжения, изградени през 80-те години, е бил разрешен без вечни права. Офшорната компания закупила лифта като скрап, като старо желязо, което все още функционира. Разбира се, единственият начин да остане там и на негово място да бъде построен, е при разрешаването на новото съоръжение държавата да учреди някакво вечно право за новото съоръжение. На практика се признава едно несъществуващо право на строеж върху националния прак в полза на офшорната компания, като това е завоалирано документално. Ние установихме с нашето разследване, че това е било също неправомерно, тъй като територията, която така или иначе вече е предоставена чрез концесията на концесионера "Юролем", а пък лифтът е нямал вечни права и право на строеж до настоящия момент и с този акт  всъщност се узаконява един незаконен лифт и неговата подмяна в още по-голямо съоръжение.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53