Литва иска да бъдат обсъдени допълнителни санкции срещу Русия

| обновено на 29.08.14 в 11:09
Линас Линкевичюс
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Министърът на външните работи на Литва Линас Линкевичюс заяви в интервю за "Хоризонт", че излизат все повече неопровержими доказатества за военната намеса на Русия в Украйна, а опроверженията от руска страна стават все по-неубедителни. Той подчерта, че Европейският съюз трябва да обсъди по-нататъшните санкции срещу Русия заради военната й намеса в Украйна: Вярвам, че и в Европейския съюз трябва да има дебати, на които да се обсъдят по-нататъшните санкции срещу тези, които вземат подобни решения. В същото време трябва да обсъдим всяка възможна подкрепа за украинското правителство – не само икономическа, която вече е в ход, нито само политическа, която е очевидна. Трябва да подкрепим украинските военни сили с оборудване, в това число и военно.

Линкевичюс подчерта, че не става дума да се върви срещу Русия: Не говоря да вървим срещу Русия. Искаме да имаме добри, нормални отношения с нея. Просто искаме да спрем руснаците да вредят на съседите си, както и да дадем възможност на тези страни да се развиват и да избират пътя, по който да вървят. 

Според Линкевичюс, енергетиката не е оръжие, но е средство за влияние на Русия: Това е нещо много сериозно. Ние го наричаме нещо повече от заплаха или предизвикателство. Енергетиката никога не е била разглеждана като оръжие, но нека припомня, че беше включена в документите на срещата на върха на НАТО през 2006-а година като въпрос за разглеждане, тъй като се превръщаше дори в средство за политически натиск. Това е въпрос, който засяга и националната сигурност, а ние във Вилнюс имаме центрове за енергийна сигурност. Енергетиката наистина е много сериозен въпрос, който трябва да се разглежда във всичките му аспекти не само икономически, а и от гледна точка на сигурността.

Строежът на газовия терминал на Литва с Норвегия върви по план. Очаква се да е готов в края на годината и дори да заработи през ноември, каза министърът.

Интервюто на Ангелина Пискова с Линас Линкевичюс можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53