Недостигът на надзиратели е ключов проблем за всички за затвори и арести

Продължава издирването на  40-годишния Николай Йорданов, който вчера избяга от затворническото общежитие в Самораново. Без да даде подробности, началникът на бобовдолския затвор Александър Апостолов заяви, че очаква съвсем скоро Йорданов да бъде заловен. Една от версиите е, че мъжът e избягал, защото научил, че непълнолетният му син има проблеми със закона. По отношение на мерките за сигурност в общежитието Апостолов обясни:

Тези заведения са със смекчен режим и охрана. Не е проблем за една част от тях да осъществят такова бягство. В самото общежитие охраната се състои от двама служители - един командир на отделение и един служител от надзорно-охранителния състав. Охраняват между 70 до 100 човека.
Без да конкретизирам цифра, ще кажа, че специално за охраната на затворническото общежитие броят на служителите е недостатъчен.

Недостигът  на хора се оказа ключов проблем за всички за затвори и арести. Той обаче може да се окаже от полза за излизащите на протест надзиратели, които искат да бъде върнат 24-часовият им работен  режим. В момента те работят на 12 - часов, с опция - след преговори, там, където има голям недостиг на охранители - да има 24-часови дежурства. Изключения ще се правят и при затвори и затворнически общежития, които са твърде отдалечени от местата, където надзирателите живеят.

СнимкаСигурността в затворите беше основна тема на специално национално съвещание, свикано от правосъдния министър Христо Иванов.

Очаква се в понеделник пред Министерството да има мащабен национален протест на надзирателите, като към него солидарно ще се присъединят и членовете на най-големия полицейски синдикат в страната.

На този фон, от екипа на министър Иванов предупредиха, че са на минус с повече от 9 милиона лева. Така на фона на намеренията за подобряване на условията в местата за лишаване от свобода, заместник-министърът на правосъдието Марин Вачевски и шефът на затворите Росен Желязков признаха, че опасността да бъде спрян тока в затворите не е само теоретична.

Имаме отправени писма от електроснабдителни дружества и ВиК, че могат да ни спрат тока.
Имали сме случаи, когато е спиран тока в различни поделения или в части от различни поделения. Това са предупреждения. Не вярвам да има държава в света, която да остави един затвор без ток.


За да не угаснат лампите в затворите, пари се търсят чрез разговори с финансовия министър.

Още по темата чуйте от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53