15 таксиметрови шофьори са готови за оказване на първа помощ

Снимка: БГНЕС

15 таксиметрови шофьори ще оказват първа помощ при катастрофи в София. Доброволците получиха сертификати и специализирано оборудване, с което ще оказват медицински грижи.

Шофьорите се включват доброволно в проекта на Българския червен кръст и сдружение "Клуб активна сигурност". 15 коли вече са напълно оборудвани с професионална автоаптечка, обозначителна жилетка и яке. Идеята за проекта възниква след разговори с представители на Министерството на здравеопазването и неправителствени организации. Таксиметровите шофьори обаче не са парамедици, обясни председателят на Българския червен кръст Христо Григоров. Те ще оказват долекарска помощ на пострадалите и след това ще подават сигнал на телефон 112: 
Това са хора, които имат една базисна подготовка за оказване на най-неотложните животоспасяващи операции. Той трябва да провери дали има дишане, дали има пулс, ако има кръвотечение – да спре кръвотечението, и в никакъв случай това не е конкуренция на Спешната помощ. Това допълва усилията на държавата при спасяването на човешкия живот.
Някои от обучените шофьори и преди са помагали при инциденти. Сега обаче са сигурни и напълно подготвени да оказват първа помощ: 
Курсът беше много ползотворен. Научихме доста нови неща, най-важните неща, които могат да ни влезнат в работа в нашето ежедневие. Ние сме всеки ден на пътя и постоянно попадаме в такива ситуации.
Проектът ще продължи четири месеца, а идеята е да бъдат обучени 100 таксиметрови шофьори. След това ще се водят преговори с различни институции, за да може инициативата да продължи.

Репортажа на Добрина Карамболова можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53