Две жени и един мъж загинаха след валежите в Бургаска област

Бедствено положение в Приморско

Снимка: БГНЕС

Пожарникари са открили тялото на 63-годишната Недялка Русева, удавена в автомобил в местността "Ченгене скеле" край Бургас. По-късно бе съобщено и за втора жертва на проливните дъждове в Бургаска област - 21-годишната Камелия Желязкова. Тялото й е намерено на спортната площадка в парк "Росенец", след като по-рано започна издирването й..
По-късно днес спасителни екипи откриха тялото на трета жертва на наводненията в региона – пастир на 27 години, обитавал каравана край село Ново Паничарево.
Съобщено бе също, че електротехник е пострадал тежко при ремонтни работи на трафопост до Морското казино в Бургас. Мъжът е транстортиран в тежко състояние във Военно-медицинска академия в София. 
Понеделник е обявен за ден на траур в Бургас в памет на загиналите във водната стихия. 
Пред "Хоризонт" главният секретар на МВР Светлозар Лазаров съобщи:
Над 320 операции са извършени от тази нощ. След 3.00 часа се усложни обстановката на територията на област Бургас и имаше бедстващи хора в кварталите "Победа", "Акациите", "Крайморие", рибарското селище "Отманли" и посока Бургас-Созопол. Там пътят е затворен. Имаме една жена, която е удавена, 63-годишна и за съжаление имаме и 23-годишно момиче, което издирвахме и намерихме също мъртво.
 
Над 176 литра на квадратен метър дъжд е паднал в Бургас за по-малко от едно денонощие. В общината са получени около 500 сигнала за отводняване. 16 души са били евакуирани насила в квартал "Победа", защото екипите са били посрещнати с камъни. В зоната на "Ченгене скеле" са потопени над 50 лодки, 150 рибарски хижи са в трагично състояние. Достъпът до рибарското селище е невъзможен и заради авария в мост.
 
Приливна вълна е отнесла в дерето шест автомобила от главния път Созопол-Бургас, в района на парк "Росенец". Водата, по всяка вероятност, е тръгнала от реката, която минава край село Росен, съборила е дървета по пътя и изкъртила част от мантинелата и пътните знаци. Около 14.00 часа приключи операцията по изтеглянето на отнесените коли.
Кметът на Бургас Димитър Николов също пристигна в района на инцидента. Той посочи, че в 2.00 часа през нощта обстановката вече е била критична:
Няма водоем, който да го е причинил. Това просто, това огромно количество вода ударно е излязло на пътното платно Созопол-Бургас, в зоната на хижа "Странджа", и е започнало да отнася автомобилите в посока от първия канал в зоната на "Ченгене скеле". Там идентифицирахме първата жена, която е починала.

Бедствено положение беше обявено в Приморско. Кметът Димитър Германов е наредил евакуация на населението на село Ново Паничарево. Наводнен е и къмпинг "Китен". 
Нарушена е конструкцията на моста в село Веселие, който не може да бъде използван в настоящия момент. Частично е засегната и конструкцията на моста в село Ново Паничарево. В момента, момчетата, които бяха на офроуд състезание, помагат със своите автомобили да бъдат изтеглени леките автомобили, караваните и кемперите. В Приморско и в Китен няма никакви поражения. Това държа да подчертая. Основните проблеми бяха в съставните селища на община Приморско - село Ново Паничарево, където има най-големи проблеми, село Ясна поляна и мостът, който е в село Веселие.
В късния следобед бедственото положение беше отменено, но остана затворен главният път Приморско-Бургас през Созопол. Очаква се отсечката да бъде отводнена след часове. Пътят за Приморско през Ясна поляна вече е отворен за движение
Очевидец от Приморско разказва, че Дяволската река край града е достигнала своя критичен максимум и е възможно да залее пътя за Китен: 
Два километра черна вода - това се вижда от плажа на град Приморско. Няма пострадали хора. Една лодка е изтеглена от морето. Хората са обезпокоени, че може да плъзне някаква зараза. Реката в края на града е достигнала критичния си максимум. Възможно е да прелее и да блокира пътя към Китен. Дъждовете не са поройни. Постоянно спира и започва да вали отново. Пътят от Бургас към Приморско е блокиран.

Поройният дъжд е причината за наводненията в община Бургас, категорични са институциите. Нанесени са и много материални щети. Язовир "Ясна поляна" прелива контролирано, няма опасност да се скъса стената му.
 
Министърът на вътрешните работи Йордан Бакалов, който пристигна в Бургас, заяви че институциите работят отлично. Той отчете, че в община Бургас е изпълнена неговата заповед за почистване на всички дерета и канализации. Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров описа и критичните точки и в останалата част от страната:
Усложнените критични точки са област Стара Загора, област Хасково, и на двете места функционират съответните щабове. На територията на област Стара Загора е затворен пътят Стара Загора-Хасково. Имаме отделно евакуация, осъществена в община Опан, община Гълъбово, на територията на област Хасково е затворен главният път Е-80, на територията на Харманли имаме 3-4 метра приливна вълна, всъщност това е причината. На територията на село Бисер, кметицата, по нейни указания, е извършила евакуация на селото. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53