Москва ще отвърне, ако ЕС й наложи нови санкции

| обновено на 06.09.14 в 15:32
От трайното прекратяване на огъня в Източна Украйна зависи дали новите икономически санкции на Евросъюза срещу Русия ще влязат в сила, твърди източник на агенция Ройтерс.

Според същата агенция мерките, договорени от посланиците на страните от Евросъюза, предвиждат затягане на достъпа до европейските капиталови пазари на филиали на „Газпром“ и ,„Роснефт“. Техният достъп до капиталовите пазари в Евросъюза ще бъде отрязан. Самият „Газпром“ няма да пострада директно, стана ясно след тридневни дискусии на дипломати от страните-членки в Брюксел. Няколко държави, зависими от руския природен газ, като Чехия и Словакия, изразиха силни резерви относно ефективността санкциите.

Москва заплаши с ответни мерки, ако ЕС приеме нов пакет санкции срещу Русия. Москва обръща специално внимание на факта, че първата реакция на Брюксел след постигането на примирие в Източна Украйна е била да обяви, че ЕС е съгласувал нови ограничителни мерки срещу Русия, посочва руското външно министерство. По този начин ЕС показа, че неговото ръководство на практика изпраща сигнал за пряка подкрепа на „партията на войната” в Киев, която не приема резултатите от срещата на контактната група в Минск, посочи говорителят на руското външно министерство Александър Лукашевич:

Вместо трескаво да търси начини как още по-болезнено да удари по икономиките на своите страни и на Русия, ЕС по добре ще е да се заеме с икономическото възраждане на Донбас и възстановяване на жизнената дейност в този регион, заяви Александър Лукашевич и добави: Що се касае до новия списък със санкции на ЕС, ако той бъде приет, от наша страна безусловно ще последва реакция.

 Европейският парламент ще ратифицира Споразумението за асоцииране с Украйна на сесията си 15-18 септември, съобщи ИТАР-ТАСС като се позова на източници от европейската асамблея. На извънредното си заседание на 9 септември Европарламентът вероятно ще вземе решение за ускорена процедура по ратифициране на споразумението, отбелязва агенцията. Киев и Брюксел подписаха политическата част от договора още през месец март, а икономическата през юни.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53