Водещите компании с ръст на приходите

Снимка: БГНЕС

Намаляване на задълженията и ръст на приходите на водещите фирми в българската икономика показва 16-ото издание на класацията "Топ 100" на Българската търговско-промишлена палата. 
Стоте най-динамично развиващи се фирми достигат среден ръст от 207 % на приходите от продажби през миналата година. Най-добре представилите се компании през годината са от сектора "Производство на машини и оборудване", посочи Олга Чугунска от Търговско-промишлената палата:
Това е един сектор, който е насочен предимно към външните пазари и постига добра рентабилност. При тях имаме и ръст на приходите, и добра печалба спрямо вложените собствени средства. Също така строителството, което също е с добро присъствие, но там това се дължи предимно на обществените поръчки, изпълнявани по публични проекти. Сред класираните има значителни фирми от областта на транспорта и експедицията.
Класираните фирми са намалили задълженията си наполовина през последната година - средно с 56 на сто. На какво се дължат високите резултати в тежката икономическа и политическа година, коментира председателят на Палатата Цветан Симеонов:
Обяснявам си го с високоинтелигентният мениджмънт, който са проявили. Има такива в България и с това, че основните макроикономически показатели на България не бяха нарушени, а това си оказва своето влияние, независимо от другите политически фактори.
Най-тежко кризата е повлияла компаниите в сектора "Храни и напитки" и в туризма.
Класацията обхваща повече от 6000 фирми, които формират 82 на сто от БВП.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53