САЩ повеждат коалиция срещу групировката "Ислямска държава"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съединените щати ще оглавят коалиция срещу групировката "Ислямска държава", обяви тази нощ американският президент Барак Обама. В телевизионно обръщение той представи стратегия за справяне с групировката

Тази вечер, при наличието на ново иракско правителство и след консултации със съюзниците по света и с Конгреса у дома, мога да съобщя, че Америка повежда широка коалиция за свиване на тази терористична заплаха. Нашата цел е ясна: ще деградираме и в крайна сметка ще разрушим "Ислямска държава" чрез всеобхватна и продължителна стратегия за борба с тероризма.

Планът включва увеличаване на въздушните удари, изпращане на близо 500 допълнителни военни за оказване на помощ на иракските войски, подкрепа на иркаските и кюрдските сили в борбата им с "Ислямска държава" и продължаване на хуманитарните мисии. Предвиждат се и удари на убежища на терористите в Сирия. Президентът предлага и обучение и въоръжаване на части от сирийската опозиция – мярка, за която ще има нужда от одобрение на Конгреса. По време на телеконференция висши представители на администрацията на Белия дом казаха, че очакват затруднения при операциите в Сирия, заради недобрите отношения между Запада и президента Башар ал-Асад.

Искам американците да разберат, че тези усилия са различни от войните в Ирак и Афганистан. Няма да има американски военни на чуждестранна почва. Тази кампания срещу тероризма ще се провежда с постоянни и непреклонни усилия за унищожаване на "Ислямска държава", независимо къде се намират, с помощта на въздушна сила и подкрепа за партньорите ни на земята. Стратегията за елиминиране на терористи, които са заплаха за нас, заедно с подкрепа на партньорите ни на фронтовите линии е такава, която сме използвали успешно в Йемен и Сомалия от години.

В момента се работи по сформиране на коалиция, като основни партньори могат да бъдат страните в региона като Саудитска Арабия, Йордания, Обединените арабски емирства, както и западни държави като Австралия и Канада. Очаква се да се включат и съюзници от НАТО.

Висши служители коментираха необходимостта от размяна на данни от разузнаването на различните държави за справяне с увеличаващия се брой чуждестранни бойци, които се присъединяват към "Ислямска държава", а след това могат да се завърнат по родните си страни и там да бъдат заплаха за сигурността. Към този момент няма данни за готовени атентати в САЩ. Стъпките, които президентът Обама предприема, са сходни на американските операции срещу терористи в Йемен и Сомалия. При тези мисии се е залагало предимно на ролята на местните сили и разузнаването.

Стратегията на американският президент ще влезе в сила малко след сформирането на новото иракско правителство, което включва представители на различни групи от обществото. Образуването на широкопредставително правителство беше едно от условията за засилване подкрепата на САЩ. Още в началото на въвличането на Америка в борбата срещу "Ислямска държава" Обама отбеляза, че неравнопоставеността в изпълнителната власт е довела до разрастване на екстремизма в Ирак.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53