Софийският апелативен съд решава днес дали да освободи Цветан Василев

| обновено на 18.09.14 в 08:16
Снимка: БГНЕС

Софийският апелативен съд ще решава по искането на българската защита на Цветан Василев да бъде отменено прокурорското разпореждане за 72-часовия арест на банкера. То вече беше определено като недопустимо от Софийския градски съд, който заседава по казуса, преди Василев да се предаде на властите в Белград.

Миналата седмица съдия Иван Коев нарече искането "преждевременно", защото Василев все още беше на свобода и се издирваше. Сега той отново е свободен, но като предал се на сръбските власти, вече е в екстрадиционна процедура, която, ако завърши положително за българската прокуратура, трябва да приключи с предаването на Василев на българските власти с белезници и откарването му в следствения арест у нас.

Това се опитват да предотвратят българските адвокати на банкера с авансовото искане 72-часовото му задържане да бъде заменено от по-лека мярка за неотклонение. Бонус за тях е, че опасността от прокурорско задържане на клиента им, за разлика от миналата седмица, от онзи ден не е теоретична или виртуална, както я нарекоха прокурорите по делото, а напълно реална. Как ще протече новият развой на казуса, е трудно да се прогнозира, доколкото процедурата по предварително атакуване на арест, преди той да се е състоял, е прецедент в съдебната ни практика.

Искането за екстрадиция на намиращия се в Сърбия Василев се подготвя от българската прокуратура и предстои да бъде изпратено до дни.

Финансовият министър Румен Порожанов коментира, че до момента няма съдебни искове от вложители на КТБ, но има жалби до Европейската комисия. 

Според министъра удължаването с два месеца на надзора на Корпоративна търговска банка може да стане причина Еврокомисията да приложи наказателна процедура спрямо България.

Същевременно съд в Белград наложи на Цветан Василев мярка "подписка".

Темата за явяването на Цветан Василев пред сръбските власти продължава да занимава медиите в западната ни съседка.

Сръбското многотиражно издание "Курир" в материал, посветен на темата "Цветан Василев", обяснява, че когато се е предал преди два дни в управлението на криминалната полиция в Нови Белград, Василев е заявил, че не му иде въобще наум да бяга от Сърбия и то в България.

Според полицейската процедура притежаваният от него златен часовник му е бил свален. Василев не се е възпротивил на това, но не му е било ясно защо му отнемат скъпия часовник, след което, както добавя източникът на изданието, часовникът е бил върнат на "противоречивия бизнесмен и банкер", както го определя още "Курир". Много хора, на които е помагал финансово в България преди, сега са му обърнали гръб, се отбелязва още в сръбското издание.

Набиращото популярност белградско издание "Наши новина" съобщава, че след като се е предал, Цветан Василев е бил пуснат от Висшия съд в Белград. Освен че в материала се припомня цялата сага, свързана с Василев, се споменава, че арестът му е предизвикал истински шок в притежаваната от него сръбска фабрика за стъкло в Парачин. Предполага се, че ще бъде прекратена инвестиционната му програма, а работещите са започнали да се боят дали и занапред ще продължат да получават своите заплати.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53