Сирийските мигранти, бедстващи край Кипър, вече са в бежански център

Снимка: ЕПА/БГНЕС

След 8-часови преговори и намеса на Специализирания отряд за борба с тероризма тази сутрин в Кипър завърши успешно мащабната операция, която кипърските власти проведоха за спасяването на над 340 мигранти от Сирия. Това е първият подобен инцидент край бреговете на Кипър с участието на голям брой незаконни имигранти, но правителството в Никозия се опасява от засилване на бежанската вълна към острова.

С напрежение, но без инциденти днес приключи продължилата почти 24 часа акция по спасяването край Кипър на 345 сирийски бежанци, сред които много жени и 52 деца. Това беше първата проверка за действия в подобна ситуация на кипърските власти.

Бежанците бяха открити в риболовен траулер, на около 50 морски мили югозападно от острова и в опасност поради лошите метеорологични условия в района. При пристигането си в четвъртък вечерта в пристанището в Лимасол обаче те отказаха да слязат от взелия ги на борда си круизен лайнер и настояха да бъдат изпратени в Италия, която е била първоначалната им дестинация и за където са платили по около 6000 долара на човек.

Представители на полицията и на имиграционната служба водиха преговори цяла нощ, но без успех. Към 05.00 часа сутринта се стигна до намеса на Специализирания отряд за борба с тероризма, след която бежанците бяха изведени от кораба без насилие и инциденти, като процесът приключи към 07.00 часа тази сутрин. След преминаването на процедури по регистрация и медицински прегледи бежанците се настаняват в приемен център в столицата Никозия.

Кипър мобилизира всичките си компетентни органи в мащабната спасителна операция. Министерства, агенции, служби, морски и въздушни сили, Гражданска защита, Червен кръст действаха координирано, за да изпълни страната международните си ангажименти и да окаже необходимата хуманитарна помощ.

Това е първият подобен инцидент край бреговете на Кипър с участието на голям брой нелегални имигранти. Правителството обаче се опасява от засилване на бежанския поток към острова.

Възможността за вълна от търсещи убежище в страната поради нестабилната обстановка в Близкия изток е сериозно предизвикателство пред Кипър, каза министърът на отбраната Христофорос Фокаидис.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53