Арестът на Николай Цонев нарушава Европейската конвенция за правата на човека

Николай Цонев
Снимка: БГНЕС

България е признала, че при ареста на бившия министър на отбраната Николай Цонев през април 2010-а година e била нарушена Европейската конвенция за правата на човека. Признанието е дошло в отговор на жалбата на Цонев пред Съда в Страсбург, заяви за "Хоризонт" неговият адвокат Васил Василев.

Цонев бе задържан по обвинение в корупция, докато се намираше в болница. Той бе накаран да падне на колене и срещу него беше насочен пистолет. На разпространения от МВР видеозапис от задържането му бившият прокурор Роман Василев казва на Цонев: Понеже сте абсолютен престъпник -  на колене. После с глава почти между краката той буквално е завлечен до болничния асансьор. 

Адвокатът на Цонев сезира Европейският съд за правата на човека заради унижаващите действия от страна на служителите на МВР и прокуратурата, както и заради нарушената презумпция за невиновност. В жалбата се цитират изказвания на прокурори, вече извън системата, и на бивши управляващи, в които не личало никакво съмнение във виновността на Цонев и задържаните с него съдия Петър Сантиров и бившия секретар на Министерството на финансите Тенчо Попов. Към този момент тримата са оправдани от две съдебни инстанции и се чака последната дума на Върховния касационен съд.

След като се е запознал с жалбата на Николай Цонев, Съдът в Страсбург е уведомил за нея специалната дирекция в Министерството на правосъдието, която е признала визираните в нея нарушения. Съдът е предложил на двете страни да се споразумеят, а на бившия военен министър да бъдат изплатени 15 000 евро. Предстои той да реши дали да приеме тези условия. Цонев има срок до утре, обясни адвокат Васил Василев.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53