Неповторим поетически празник в Белоградчик

5
Почетният гражданин на Белоградчик Лъчезар Еленков взе участие в Поетическата обсерватория в града
Снимка: Иванка Петрова

В навечерието на 1-ви октомври - големият празник на поезията и музиката, в Белоградчик се проведе 34-тата Поетическа обсерватория. Гости на форума бяха председателят на Съюза на българските писатели, поетът Боян Ангелов, почетният гражданин на Белоградчик Лъчезар Еленков, Йордан Милев, Павлина Павлова, Любомир Качков, Ненчо Славчев и Диана Сиракова и други поети от региона. Приятелската сръбска община Княжевац беше представена от поета Обрен Ристич. Ненчо Славчев, който беше водещ на вечерта, нарече събитието неповторим поетически празник с неповторимо национално значение. Преди да даде думата на поетите, той припомни началото на Поетическата обсерватория.

Кметът на община Белоградчик Борис Николов приветства поетите и почитателите на поезията и направи предложение догодина да се върне старата дата 2-ри юни за провеждане на форума и да бъдат поканени поети от съседните балкански страни, за да се превърне в международно събитие, което да протича в два дни.

Председателят на Съюза на българските писатели Боян Ангелов подкрепи предложението за международен поетически фестивал с учредяване на поетична награда.

Йордан Милев, Снимка: Иванка ПетроваБлестящият преводач на персийската поезия Йордан Милев с вълнение сподели радостта си от това, че за пореден път е гост на града. Той прочете стихотворение от последната си книга "Отшелник".

Почетният гражданин на Белоградчик Лъчезар Еленков говори за последната си книга, която пише в момента - поема-роман за Жул Паскин. Тя е рожба на негов спомен от детството.

Свои стихове четоха и поети от града и региона. Всички гостуващи творци, както и княжевският поет Обрен Ристич подариха свои книги на читалищната библиотека. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия