Преглед на печата

Снимка: БГНЕС

Преди решаващия пленум на левицата в петък, в БСП са разделени за коалиция с ГЕРБ, пише "Труд" в заглавие на първа страница и допълва: "Социалистите искат партиен референдум - да се управлява ли с Бойко Борисов". В интервю за вестника социалният антрополог Харалан Александров предрича, че поредица от предсрочни избори ще е краят за сегашните политици.

Червените дават мандат за преговори в петък, патриотите готвят кръгла маса, лидерът на ГЕРБ настоя за ясни условия за всички партии по секторните политики, отбелязва "Стандарт" под заглавие: "Търсят опорни точки за кабинет". Първите срещи за бъдещото управление на страната започват в понеделник в сградата на Народното събрание.

В друга публикация "Стандарт" очертава три варианта за помирение на реформаторите и допълва, че десните се събират на нова среща, на която чакат и ДСБ.

"Монитор" е категоричен в заглавието си на първа страница: "Костовистите цепят Реформаторския блок". "Преди пленума в петък оставки заваляха на "Позитано" 20, пише вестникът в друга публикация.

С реформаторите, а не с дилемата на БСП се занимава "Дума" във водещата си публикация на първа страница. "Реформаторският блок разцепен заради Борисов. Кунева, Лукарски и Кънев си говорят чрез медиите", пише левият вестник. В коментара, също на първа страница обаче, се отбелязва, че на фона на ситуацията вляво за симпатизантите на БСП най-малък дерт би трябвало да бъде драмата на реформаторите.

На първа страница "Дума" и "Сега" поместват снимки от протеста пред ЦИК на хора от Дупница, недоволни, че Александър Методиев от ДПС влиза в парламента от техния район, благодарение на гласовете от чужбина.

Под заглавие "Изборни аномалии" вестник "Преса" отбелязва: "Бат Сали влиза с 864 гласа, Антон Кутев с 8015 отпада". "Вицепремиерът на Русия уплаши властта в София. Кабинетът заседава за реплика в Туитър", гласи водещото заглавие на "Преса".

НОИ предлага нова формула за изчисляване на пенсиите, съобщава "Сега" на първа страница и допълва, че според експерти идеята да отпаднат трите най-добри години от стажа преди 1997-а може да доведе до намаляване на размера на част от пенсиите.

"Българската икономика ще расте много бавно" - под това заглавие "Капитал дейли" съобщава на първа страница, че Международният валутен фонд е намалил прогнозата си за икономическия ръст на България до 1,4 на сто за тази година.

С тревожни новини излизат "Стандарт" и "24 часа" на първите си страници.

"Всеки ден само в София шест деца са малтретирани сексуално", пише "Стандарт", като се позовава на прокуратурата.

"Европа се готви да посрещне опасната хеморагична треска, а в България няма носилка за болен от ебола. Военно-медицинската академия е в процес на закупуване на изолационна количка", отбелязва "24 часа" и отделя втора и трета страница на тази тема.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53