МЗ ще мине на пряко договаряне по въпроса за липсващите бебешки ваксини

| обновено на 09.10.14 в 18:31

Заради кризата с липсата на шествалентна ваксина за бебетата, родени след 1-ви юни 2014-а, Министерството на здравеопазването (МЗ) преминава към пряко договаряне с търговци на едро за доставка на 40 хиляди броя ваксини, съобщи министърът. Те ще са достатъчни за бебетата до края на 2014-а година.

 Министър Мирослав Ненков обясни: Имаме светлина в тунела. Взех решение да стъпя върху член 90 на закона за обществените поръчки, точка четвърта, който позволява при екстремна ситуация, каквато е тази без съмнение, да се пристъпи към директно договаряне, независимо от обжалването. Успяхме да намерим един обем ваксини, които ще бъдат доставени. Количеството ваксини, които ще се  доставят, шествалентната ще е някъде около 40 хиляди. Това количество ваксини до края на 2014 година ще бъде достатъчно за нашите бебета.

Тъй като кризата с ваксините може да продължи в началото на 2015 година, министерството подготвя обществена поръчка за осигуряване на ваксини за следващите три или четири години, подчерта Ненков:

Тъй като ние сключваме малки договори, кратки договори, защото едната година ваксините са в Здравната каса, другата година са в Министерство на здравеопазването, третата година пак са в Здравната каса, ние не можем да изградим по дългосрочна програма за нашата система за ваксиниране на нашите деца. Другите страни сключват две-тригодишни договори с производителите на ваксини и производителите ги включват в своите производствени планове. Ние с тези кратки срокове и непостоянство много затрудняваме производителите да ни търсят допълнителни дози.

Здравният министър призна, че Наредбата за промяна на имунизацзионния календар се бави по вина на екипа на министерството: Новият имунизационен календар ще даде свобода на следващото ръководство на Министерството на здравеопазването, ще даде свобода и на бизнеса да бъдат подбрани ваксини за нашите деца, такива каквито са налични.
 



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53