Българският патриарх Неофит става на 69 години

Снимка: БГНЕС

Заради бедствията, сполетели страната ни в последно време, Българският патриарх Неофит ще отбележи скромно и в молитви днешния си 69-и рожден ден.

Главата на Българската православна църква ще отбележи като истински монах своята 69-а годишнина в молитви, предвид тежките трагедии, сполетели напоследък страната ни и потопили в скръб народа ни големите наводнения във Варна и Мизия, взели човешки жертви и причинили големи щети, трагичния инцидент в Горни Лом, отнел живота на 15 души. Светейшият патриарх не смята за уместно да отбелязва тържествено рождения си ден. Той ще прекара деня в уединение и молитва за българския народ. 

Негово Светейшество призовава всички, които възнамеряват да изразят своето уважение към него с подаръци и цветя, да насочат в деня на личния му празник своето внимание и любов към нашите сънародници в нужда и притеснение, и употребят тези средства за подпомагане на пострадалите.

Настоящият ни духовен водач завършва Софийската духовна семинария през 1965-а година, след което става студент в Духовната академия  "Св. Климент Охридски" в София. Приема монашеството през 1975-а година. В Троянската Света обител е подстриган в монашество с името Неофит от Българския патриарх Максим, под духовното старчество на тогавашния игумен архимандрит Геласий (бивш Нюйоркски митрополит). Минава всички нива на духовно развитие в Българската православна църква, като е бил и старши преподавател по източноцърковно пение и ректор на Духовната академия. Междувременно той приема архимандритско и епископско звание и близо 19 години оглавява Русенската епархия, преди да бъде избран за Глава на Българската православна църква през зимата на 2013-а година.


Средствата могат да бъдат превеждани на следната сметка:
Св. Синод на БПЦ БП; гр. София, ул. "Оборище" 4; ИН по ДДС BG 121294143;
ЕИК по БУЛСТАТ 121294143;
IBAN BG 74 UNCR 9660 1067 9899 12;
BIC UNCRBGSF УНИКРЕДИТ БУЛБАНК

като изрично бъде упоменато в платежното нареждане предназначението на паричната помощ.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53