СГС спря делото срещу Цветан Цветанов за т. нар. "мобилно подслушване" в МВР

| обновено на 16.10.14 в 11:57
Снимка: БГНЕС


Софийският градски съд спря делото срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов за т.нар. "мобилно подслушване" в МВР. Причината – имунитетът, който е получил при избирането му за народен представител.

Цветанов прие решението на съда видимо разочарован, защото и той, и защитникът му, Менко Менков, искаха делото да продължи. Цветанов даже връчи декларация на съдия Петър Гунчев, в която обявява, че доброволно се отказва от имунитета си. Съдът обаче му я върна и му обясни, че не съдът е адресат на тази декларация, а  43-тото Народно събрание, и то едва след като главният прокурор поиска имунитета на бившия вътрешен министър. Това може да стане едва след 27-и октомври, когато се събира новото Народно събрание, но още тези дни Цветанов се зарече да пише на главния прокурор, за да го помоли за бързина.

Ние сме искали бърз и справедлив процес. Под никаква форма не съм се прикривал зад депутатския си имунитет. Самият факт, че още в първото заседание на парламента, когато беше сформирано, също дадох декларация, която също нямаше правна стойност и тогава се наложи главният прокурор да поиска свалянето на този имунитет, където аз дадох съгласието си, и нямаше гласуване, каза Цветанов.

Ние изразяваме нашето становище, нашето тълкуване на закона и на решенията. Защо да няма правна стойност? Представете си, че главният прокурор в момента въобще откаже да поиска отново имунитета на господин Цветанов. Той ще бъде вечно подсъдим, докато трае 43-то Народно събрание ли? Така че господин Цветанов изразява волята си на директни приложения на Конвенцията за правата на човека за бързо приключване на процеса. Виждате, че той идва пред съда и това означава демонстрация на вяра в правораздаването от негова страна, заяви Менков.

Това, което ще направим, е да пуснем едно писмо до главния прокурор, за да може действително по-бързо да се поиска имунитетът по трите дела, допълни Цветанов.

Спряното дело срещу бившия вътрешен министър е третото от категория "знакови" само за месец. Първо беше делото срещу Сергей Станишев, а от вчера и срещу Волен Сидеров, иначе Цветанов има още две дела в съдебна фаза. Те са насрочени за месец ноември, тоест тогава вече парламентът ще работи и реално ще има от кого главният прокурор да поиска имунитета му.

Делото за неосъществен контрол върху мобилната подслушвателна техника в МВР беше почти на финала си. Според обвинителния акт Цветанов не е упражнил контрола си върху тримата бивши директори на СДОТО и така са били създадени предпоставки за нарушаване правата на българските граждани. Днес трябваше да бъдат разпитани публично последните свидетели и евентуално да започнат финалните пледоарии.

Цветан Цветанов има още две дела, вече на втора инстанция. По едното беше оправдан, а по другото има четиригодишна осъдителна присъда.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53