Цацаров ще поиска сваляне на имунитетите на Цветанов, Сидеров и Станишев

Международни експерти ще разследват случая в Горни Лом

| обновено на 17.10.14 в 13:52
Снимка: БГНЕС

Международни експерти ще бъдат привлечени по делото за взривовете в завода за боеприпаси в Горни Лом, при които загинаха 15 души. Главният прокурор Сотир Цацаров за пореден път отрече причина за трагедията да е диверсия или саботаж.

По делото все още няма обвиняеми, тъй като продължава анализът на стотиците страници документация, която беше иззета в първите дни след взривовете. Макар и в съвсем начална фаза, водеща е версията "умишлена небрежност".

Експертната помощ отвън главният прокурор мотивира и с професионалната квалификация на собственика на завода "Миджур" Валери Митков:

Нека не забравяме, че той е ръководител на висшата школа по взривни работи към Минно-геоложкия университет. Очевидно е, че не можем да назначим за експерти хора, които са били обучавани от него или придобиването на правоспособността, на които, е зависела и от неговите решения. Дайте да прибавим и нещо друго. В случая става дума за експлозия на огромно количество мини, които са производство на чужди страни, използвани в натовски държави и от времето на студената война. Достатъчно е това като обстоятелство, за да търсим експерти - офицери от армията, които са нямали обаче каквото и да е отношение към доставки, превози, утилизации, разрешения, режими, и чужди експерти, които също имат инжинерно-сапьорна квалификация.

Сотир Цацаров коментира и два актуални въпроса от последните дни.

След конституирането на новото 43-то Народно събрание предстои той да поиска депутатските имунитети на Цветан Цветанов и Волен Сидеров. Делата им бяха спрени заради тези имунитети. За първи път обаче ще се иска имунитета на евродепутат, става дума за Сергей Станишев, чието дело също е спряно.

Що се отнася до разследването КТБ и Цветан Василев, по повод коментари на защитника на Цветан Василев, че той искал да даде показания по видеоконферентна връзка, главният прокурор напомни, че сме в процедура по екстрадиция и това, което Цветан Василев има да казва на българските разследващи, ще го каже, когато се върне в България.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53