Столичното следствие разпита съпругата на Цветан Василев

| обновено на 24.10.14 в 15:24
Снимка: БГНЕС
Близо 2 часа съпругата на банкера Цветан Василев - Антоанета Василева, беше на разпит в Столичното следствие. След разпита тя и защитникът й Менко Менков обясниха, че Василева е давала показания само като свидетел по делото за пране на пари срещу нея и съпруга й.

Василева е била разпитвана за имот в Швейцария, купен с нейни средства и пари от местна банка. Имотът бил ипотекиран заради запорираните средства на семейство Василеви и бил пред реална опасност да бъде придобит от банката, казаха Василева и Менков. На следствието са били предоставени документи, които удостоверяват историята на имота, както и копие от данъчната декларация на съпругата на Цветан Василев, където този имот е бил деклариран. Половината от парите за имота били лични спестявания, обясни Ненков:

Швейцарска банка е отпуснала кредит за половината сума от стойността на имота. Той е ипотекиран в полза на банката, не е обзаведен, необходим е ремонт на покрива, който тече. Вероятно банката ще прибере имота, тъй като знаете, че всички имоти на семейство Василеви са запорирани, както и техните банкови сметки. Те не са в състояние да обслужват кредита към швейцарската банка и вероятно тя ще го придобие.


Антоанета Василева, която е икономист по образование, заяви, че не е възможно каквото одиторите в КТБ, както и че банката не била източвана. Тя обясни, че мъжът й продължава да мисли за оздравяването на банката и че според нея имало реален шанс това да се случи, въпреки негативния одитен доклад:

Господин Василев няколко пъти заяви, че няма да участва в управлението и в  капитала на банката, за да удовлетвори обществените очаквания. Той участва с всички свои активи в преструктурирането на банката, но няма да участва в капитала.


Сигнали са били подавани до прокуратурата във връзка със заплахите срещу Василев, но тъй като нямало отзвук, той предпочел да остане в чужбина:

По телефон, с писма, с посредници, затова има протоколи на  адвокатски кантори. Има представени няколко писма до главния прокурор с молба да му бъде осигурена физическата безопасност. За съжаление досега отговор нямам.

На въпрос за променените отношения между съпруга й и депутата Делян Пеевски, Антоанета Василева обясни, че не знаела причината, обясни, че няколко пъти е виждала Пеевски, но отрече той да е техен семеен приятел.  Василева предпочитала журналистите сами да разследват това, както и защо Цветан Василев е станал неудобен. Въпреки това продължавал да бъде силният човек в страната:

Той все още е силен с духа си. И от нула да започне той не се страхува.

Тя беше категорична, че парите й и тези на съпруга й са чисти. Василева заяви, че вярва в българското правосъдие.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53