Средната възраст на хирурзите у нас е 56 години


Българското хирургично дружество предупреждава с тревога, че има трайна тенденция на застаряване на специалността. Средната възраст на хирурзите у нас е 56 години.

В София беше открит XIV Национален конгрес на хирурзите, на който има гости от чужбина.

Младите хирурзи до 35 години у нас са 135, като 113 от тях работят в големите областни градове, но 13 областни болници нямат млади лекари, каза председателят на Българското хирургично дружество академик Дамян Дамянов:

Тази тенденция се засилва и от факта, че 150 пенсионери, и то на възраст дори до 75-80 години, продължават да работят в хирургичните отделения. На практика има само 52-ма до 55 пенсионери, които не работят никъде. Наред с това засичаме и 75 незаети места за хирурзи.

Всичко това се дължи, освен на трудността на професията, и на ниското заплащане. Млад хирург у нас започва работа със заплата от 750 лева.

Не са малко хирургичните отделения, където заплатата на млад хирург е 450 лева. Същият млад хирург, отиващ в чужбина, даже без специалност, непосредствено от студентската скамейка, е посрещнат със заплата минимум от 3000 евро. Ако той отива със специалност, заплатата му върви от 5000 евро отгоре.

Форумът е посветен на хирургичното лечение на заболявания на черния дроб и задстомашната жлеза, на кардията на стомаха на две от най-честите спешни хирургични състояния – чревната непроходимост и перитонита.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53