Д-р Костадин Ангелов: С 1% увеличение няма да се разреши недостигът в системата

М. Ненков: Увеличаването с 1% на здравната вноска е вариант да влязат повече пари в здравеопазването

"Български пациентски форум": Нужен е строг контрол на разходването на парите от здравни вноски

| обновено на 03.11.14 в 14:48
Снимка: БГНЕС
Лекари и пациентски организации са единодушни, че вдигането на здравната вноска трябва да се предхожда от здравна реформа. Предложението на Лекарския съюз е от догодина вноската да се увеличи с 1 на сто и повишението след това да продължи плавно.

Увеличаването с 1% от догодина на здравноосигурителната вноска е един от пътищата, за да влязат повече средства в здравеопазването, каза министърът на здравеопазването д-р Мирослав Ненков. Преди вдигане на здравната вноска трябва задължително да има здравна реформа, категоричен беше здравният министър.

Повече пари в системата на здравеопазването отнякъде трябва да дойдат. Това е един от пътищата. Надявам се следващото управление на министерството и този парламент да покажат на обществото, че са готови да организират по-добре нашата система организацията на харчовете, т.е. да се оптимизират харчовете. Икономията е вид печалба, коментира предложението д-р Ненков.

Директорът на Александровска болница д-р Костадин Ангелов заяви, че с 1% увеличение няма да се разреши недостигът в системата:

Около 7 до 8 млрд. според различните данни са необходими, за да върви сектор "Здравеопазване". От тях 4 млрд. са публичен ресурс и около 3 млрд. – 3,5 млрд. са различни видове доплащания над масата и под масата. 1% е недостатъчен, ако вървим в посока увеличаване на здравната вноска.

Иван Димитров от Федерация "Български пациентски форум" и Пенка Георгиева от "Заедно с теб" смятат, че е нужен строг контрол на разходването на парите от здравни вноски.

Това, че няма яснота на харченето и контролиране на харченето – няма как да се случат нещата, каза Димитров.

Ние лично сме "за" малко увеличение на здравната вноска, но това няма да доведе до по-качествено здравеопазване, тъй като проблемите са много – свръххоспитализация в болниците, както и разхищение на лекарства, обясни Георгиева.

Министърът на здравеопазването откри ремонтираната Клиника по нефрология на Александровска болница, която чества 135 години от основаването си.

Репортаж на Гергана Хрисчева по темата . в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53