УС на БНБ отне издаденото през март разрешение на КТБ за увеличаване на капитала с 35 млн. евро

| обновено на 06.11.14 в 13:12
Снимка: БГНЕС

БНБ отмени решение за увеличаване на капитала с 35 млн. евро на Корпоративна търговска банка, направено през март, съобщиха от Централната банка. Това обаче не означава все още отнемане на лиценза на банката, а само на разрешение, дадено от подсъдимия подуправител БНБ Цветан Гунев.

На практика той е разрешил на банката да финансира сама себе си. Това е станало чрез средства, привлечени по силата на договор за предоставяне на заем под формата на подчинен срочен дълг между банката и Технологичен център Институт по метрология. В схемата са участвали различни дружества, като по договор за кредит между финансовата институция и някои от тях се е усвоявала цялата сума, след което тя се превеждала на Технологичния център, който пък от своя страна има дълг към банката и го плаща със същите тези пари. В повечето случаи дружествата по схемата са повече от едно, а в някои от случаите е участвала и "Бромак" на Цветан Василев.

Със схеми от 25-и март тази година Технологичният център е набрал 39 милиона евро, 35 от които е превел на КТБ. Според БНБ банката е финансирала непряко заемодателя и цялата вноска от него към КТБ по договора е направена със средства, осигурени от самата банка. Докладът е предаден на прокуратурата.

По-рано днес инвеститорът, който иска да налее 5,2 млрд. лева в Корпоративна търговска банка, потвърди интереса си към оздравяването на банката.

В писмо до БНБ, парламента, премиера и Министерството на финансите Никола Сукманджиев заявява готовност да предостави всички необходими документи, които да убедят институциите да водят преговори с групата инвеститори, представлявана от него.

Вчера от БНБ изпратиха официално становище, в което отхвърлят офертата на Сукманджиев заради липса на достатъчно гаранции. По-късно през деня финансовият министър Румен Порожанов ще бъде изслушан пред ресорната комисия в парламента за възможните решения по казуса с Корпоративна търговска банка.

За първи път Никола Сукманджиев заяви интерес към оздравяване на Корпоративна търговска банка и банка "Виктория" в понеделник, след като в края на миналата седмица парламентът отхвърли законодателните промени, които щяха да позволят оздравяването на банката. По този начин отказа и офертата на Оманския фонд, австрийския фонд ЕПИК и дружеството "Джемкорп". Формално обаче оздравяването все още е възможно, преди да излезе финансовият отчет, който да потвърди очаквания отрицателен капитал и да задължи БНБ да отнеме лиценза на банката. Отчетът трябваше също да е готов в петък, но квесторите просрочват изготвянето му вече близо със седмица.

И от това писмо на Сукманджиев, и от предходното не ставаше ясно кои инвеститори стоят зад него. Във второто си писмо той заявява готовност да предостави необходимите документи в срок, указан от БНБ.

При отнемане на лиценза на Корпоративна търговска банка гарантираните депозити до 196 000 лева трябва да бъдат изплатени в рамките на 20 дни. За това обаче са необходими 1,7 млрд. лева допълнително във Фонда за гарантиране на влоговете.

Държавните дружества ще изгубят всичко.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53