След дългите преговори кабинетът е съставен, предстои НС да го гласува

| обновено на 06.11.14 в 21:05
Снимка: БГНЕС
ГЕРБ и Реформаторският блок подписаха коалиционно споразумение за управление. Подписи под документа сложиха лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и шестимата лидери от партиите в Блока. Патриотичният фронт и АБВ връчиха на Борисов подписани споразумения за партньорство. На церемонията, която се проведе в Народното събрание, присъстваха и повечето от номинираните за министри в бъдещия кабинет.

В коалиционното споразумение се посочва, че двете формации обединяват усилията си за създаване на проевропейско реформаторско правителство, за стабилно развитие на България и за осигуряване на парламентарно мнозинство, което да подкрепя политиките, провеждани от кабинета. 

ГЕРБ участва в това правителство с най-доброто, което има, посочи след подписването Бойко Борисов:

И се надявам да има дълъг живот правителството, защото и европейските финансирания за държавата, и инвестициите, пряко зависят от това. Повтарям, всички знаехме, че в рамките на този мандат трябва да се опитаме да направим кабинет, затова винаги съм казвал, че той е на всички, включително, ето колегите са тук, нека да кажат, въобще условието аз да съм премиер не е било препъникамък в нито един момент.

Меглена Кунева подчерта, че в Реформаторския блок са наясно с предизвикателството да работят в коалиция, а целта на техните действия ще бъде стабилността на страната и успешните реформи:
Искам да поздравя всички, които участваха във вземането на това трудно решение, решение, което поставя националния интерес преди всичко. Ние знаем, че коалиция се поддържа с ежедневни усилия, така постигнахме нашето съгласие, вътрешно, за участие като партньори в това начинание. Начинание, което се надявам да известен страната на пътя на стабилността и реформите и ние много ще държим на това.

От името на Патриотичния фронт Валери Симеонов връчи на Бойко Борисов декларация за подкрепа на управлението и заяви:
Водени от чувството за дълг пред българския народ за осигуряване на политическа стабилност, като необходимо условие за решаване на тежките проблеми на обществото и нашата  родина, коалиция Патриотичен фронт декларираме съгласието за подкрепа на програмната декларация за формиране на стабилно парламентарно мнозинство, както и правителството с мандата на ГЕРБ, което ще изпълнява съгласуваната програма.

Срещу подкрепата си за правителството АБВ получи вицепремиерското място, а изборът на Ивайло Калфин Бойко Борисове направил след разговор с председателя на Европейската народна партия Жозеф Дол: И господин Дол ми каза, че той пряко е работил с него по изготвянето на бюджета, по изготвянето на финансите и при съгласие от негова страна ми каза: "Това е богатство, ако можеш да го привлечеш". 

Георги Първaнов обясни лявата подкрепа за кабинета така: Аз мога да направя сравнението между поведението на ГЕРБ в предишните години и сега. И това сравнение е в полза на сегашното поведение на ГЕРБ. Не мога да не го оценя. Надявам се това да се запази през целия мандат и не само за мандата. Затова съм тук. В крайна сметка една птица трябва да има две крила  не може само с дясното или с лявото.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53