Енергийни пространства

Днес в 18 часа в Галерия „Академия” /НХА/ ще бъде открита изложбата „Енергийни пространства” - живопис и акварел на Александър Капричев. Тя представя творби, създадени във Великобритания в периода от 1999 до 2006 г.

Александър Капричев твори в областта на кавалетната и на декоративно-монументалната живопис. Автор е на голям брой живописни платна, акварели, графики и рисунки, както и на няколко проекта за монументални творби, стенопис, стъклопис и гоблени, които в стилово отношение могат да бъдат отнесени към лиричната абстракция или към абстрактния експресионизъм.

Художникът е роден във Варна през 1945 г. През 1975 г. се дипломира със специалност „Стенопис” в Художествената академия в София при проф. Георги Богданов и проф. Мито Гановски. Работи като художник на свободна практика в ателиетата, изградени в бившата фабрика „Вулкан“ във Варна. През 1976-1978 г. е председател на Ателието на младите художници във Варна, а от 1980 г. е член на СБХ. От 1999 до 2006 г. живее и твори във Великобритания, в ателиетата на Индипендънт Студиос в Лестър и в Бирмингам. През 2006 г. се завръща във Варна с намерениe за организиране на ретроспективна изложба, осуетено от внезапната му кончина през 2008 г. 


Изложбата в галерия „Академия“ /НХА/ представя творби от „късния“ период на Александър Капричев, период на зрялост и пълноценно разгръщане на творческия потенциал на художника.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!