Правителство, работодатели и синдикати започнаха обсъждане на дългосрочната стратегия за бъдещето на пенсионната система

Тристранка
Снимка: ЕПА/БГНЕС
На специална среща правителство, работодатели и синдикати започнаха обсъждане на дългосрочната стратегия за бъдещето на пенсионната система. След срещата министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин каза за работата на работната група:

Уточнихме се, че тази работна група ще работи и ще предлага решения, които да са дългосрочни, които да доведат до две неща в пенсионната система, първото е адекватност, второто е стабилност.
 

Ивайло Калфин допълни и за документите, които ще бъдат използвани в работата на съвещателния орган:

Ще се опрем в експертната работа на този документ, който е изготвен от Консултативния съвет по пенсионната реформа, който беше създаден от служебното правителство, г-н Христосков ми предаде един вариант като основа на нашата работа, допълнително материали, които имат отношение към нея, включително има скорошен доклад на Световната банка и най-вече споразумение 2010-а година, подписано между социалните партньори и правителството. Там също ще погледнем, ще прегледаме към днешна дата кои от тези договорки също могат да бъдат използвани.

От понеделник социалният министър започва консултации с парламентарните партии за приоритетите в социалната сфера в краткосрочен план с най-близка цел - бюджета за 2015-а година. За конкретните мерки, които ще бъдат обсъждани оттук нататък заедно със синдикатите и работодателите, Калфин каза:

Ще се спрем както на мерки за укрепване на приходната част на пенсионната система, така и на мерки, свързани с достъпа до пенсионната система, които да дадат повече адекватност и справедливост на тази система.

Най-важните въпроси за обсъждане и сроковете на предстоящия диалог според президента на КНСБ Пламен Димитров:

В дългосрочен план, за цялата архитектура на системата, първи, втори стълб, кой какво плаща, съотношенията на универсални фондове към солидарната система - прекалено много въпроси стоят нерешени, но не могат да бъдат решени за 20 дни. Ще отделим през другата седмица това, което е възможно да бъде решено до Коледа по повод на цялата бюджетна процедура в парламента и останалото, което не може дъ бъде решено, ще бъде предмет на работа на тази група през януари-февруари, с ангажимент да постигнем споразумение.

И уточнение за начина на промяна на пенсионната  система от вицепрезидента на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов:

Говорихме за хоризонти 2025-а година и нататък, защото пенсионна система не се прави от днес за утре, тя не се прави с 20 лв. минимална работна заплата и 2 месеца пенсионна възраст на година. Тя се прави в рамките на нещо, което отчита стотици фактори заедно, иначе рискуваме да изпаднем като тези, "диваните-икономисти", които каните по вашите телевизори да говорят глупости.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53