1-ви декември – Световен ден за борба срещу СПИН

Снимка: БГНЕС


В Световния ден за борба срещу СПИН 1-ви декември заместник-министърът на здравеопазването Адам Персенски ще получи "Харта за популяризиране на здравното и сексуалното образование в българското училище". Инициативата е на представители на 18 младежки клуба.

В България HIV се разпространява два пъти по-малко от средното за Европейския съюз. Заслугата за това е на програмата, финансирана от Глобалния фонд, която работи вече 10-а година. Близо 46 милиона евро е помощта за страната ни за този период. За превенция по програмата работят 50 неправителствени организации, 28 Регионални здравни инспекции, които осъществяват епидемилогичен контрол, както и 21 общини, осигуряващи подкрепяща среда.

През 2015-а година работата по превенцията ще се осъществи от неусвоените 2 милиона и 500 хиляди евро, но след края на 2015-а година държавата ще трябва да осигури по около 2 милиона и 500 хиляди евро годишно за превантивна дейност безплатно и анонимно изследване, откриване на нови случаи сред рисковите групи, информираност за болестта, работа на съществуващите 19 стационарни и 17 мобилни кабинета за изследвания в страната. Досега 65 на сто от новооткритите случаи е станало именно по този път.

90 на сто от започналите лечение преди 7 години са успешно лекувани и живи. Тази година спада делът на младите хора с HIV статус. Д-р Тонка Върлева, директор на Програма "Превенция и контрол на HIV/СПИН", финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария, ще представи актуални данни за разпространението на болестта.

По повод Световния ден за борба срещу СПИН Българският младежки червен кръст организира анонимни безплатни изследвания в столицата. Тестовете ще бъдат извършвани от 12 часа до 4 следобед на площад "Света Неделя" до метростанция "Сердика". Организаторите планират шествие до пилоните на НДК в знак на съпричастност със засегнатите от вируса.

В Русенския университет днес ще работи кабинет за анонимно и безплатно изследване за СПИН, ще се раздават информационни материали и предпазни средства.

В Ловеч Ден на отворените врати е организиран в лабораторията на Регионалната здравна инспекция. В центъра на града ще се извършват и безплатни прегледи и консултации.

Във връзка с Европейската седмица, посветена на изследването на HIV и СПИН, експерти са направили диагностика и прегледи на ученици, училищен персонал и работници в местни предприятия, а доброволци са раздавали здравно-образователни материали и кондоми в училищата в Ловеч, Троян и Тетевен.

В днешния Световен ден за борба с болестта СПИН холивудската актриса Шарлийз Терон призова световната общност да не чака откриването на лекарство срещу болестта, а да работи за промяна в поведението на хората.
 
Просто смятам, че не можем да стоим и да чакаме лек. Аз съм от Южна Африка, която има най-големия брой заразени с ХИВ в света. Като знам, че болестта е напълно предотвратима, да виждам толкова ненужно страдание, просто няма какво да се чака.

Студентският съвет към Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" организира традиционната си Анти-СПИН кампания.Тази година тя е под надслов „Животът не е хазарт - не го проигравай!“. С поредица от събития се включват и пловдивските доброволци на БЧК, студентите от Медицинския университет и Университета по хранителни технологии, както и Община Пловдив.

С посланието "Да запазим посоката, да продължим пътя", екипът на Центъра по превенция на СПИН и сексуално предавани инфекции към Община Пловдив организира безплатни и анонимни изследвания и консултиране със специалисти. Мобилните кабинети са разположени на площад "Централен". Това е и мястото, избрано за акцията на младежите от Българския червен кръст и от Националния алианс за работа с доброволци. През целия ден те ще раздават червени лентички, информационни материали и презервативи.

От 17 часа доброволците организират и шествие, което ще завърши с образуване на лента за съпричастност от запалени свещи към засегнатите от ХИВ и СПИН.

Днес ще станат известни и учениците, победители в конкурсите за рисунки и есета под мотото "Да се обичаме разумно. Да опазим любовта". Най-добрите ще получат награди. Отличени ще бъдат и учителите, вдъхновили децата да творят по темата.

17 са новите случаи на регистриране на ХИВ-инфекция в Пловдив и областта от началото на годината, като от тях мъжете са 12, а жените пет.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53