Стотици се събраха на Морската гара за празника на Бургас

Стотици бургазлии се събраха на входа на Морската гара, която отново отвори врати на празника на града. От моста в Морската градина бяха хвърлени венци и цветя в памет на загиналите моряци и рибари. Литийното шествие беше водено от Сливенския митрополит Йоникий.
Отворената за свободен достъп морска гара след дълги години, както и рибарското селище в центъра на Бургас безспорно се превърнаха в най-големите атракции на празника. Морски фар, рибарска хижа, лодки, мрежи и талян са част от автентичните декори на рибарското селище, а актьори от Бургаския театър разказват морски истории и създават празнично настроение. Огромна опашка се изви пред пункта, на който се раздава безплатна рибена чорба, а на много места на главната улица "Богориди" има открити скари с риба.
По-рано тази сутрин на тържествена общинска сесия бяха наградени с Почетен знак шестимата спасители, които в нощта на 5-ти срещу 6-ти септември, когато приливна вълна заля главния път Созопол- Бургас, помогнаха на хората от отнесените и потънали във вода коли. За първи път беше присъдено и ново звание - "Почетен съветник" посмъртно на Петко Росен за неговата творческа дейност и спасяването на български евреи. 
Празничната програма продължава с изложби и спортни събития, а от 18.00 часа на площад "Тройката" ще започне големият тричасов концерт, на който ще бъдат запалени и светлините на Коледната елха.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53