Преглед на печата

"Със 120 гласа - 82 от ГЕРБ, 33 от ДПС, трима на Бареков и двама независими приеха пенсионната реформа на ГЕРБ", пише "Труд" на първа страница. Реформаторите, АБВ и Патриотите бяха против, 30 от БСП се въздържаха, допълва вестникът и отбелязва в подзаглавие, че кабинетът ще пише правила как да избираме от 1 януари къде да са парите ни за втора пенсия.

"Напук на всички ГЕРБ и ДПС приеха скандалните пенсионни промени", гласи заглавието на първа страница на вестник "Сега". Реформаторите ще умуват дали да останат в управляващата коалиция, финансовият министър тепърва ще мисли как българите да могат да пренасочват осигуровки от НОИ в пенсионен фонд, пише в подзаглавието. Според "Сега" финансовият министър е заплашил ГЕРБ и премиера Борисов, че ще подаде оставка, ако промените не бъдат приети.

"Преса" извежда на водещо място друг момент от гласуваните вчера промени - за тавана на осигурителния доход, който противопостави финансовия и социалния министър. "След скандали и изненадващи обрати таванът на пенсиите ще бъде 910 лева, най-високият осигурителен доход се вдига на 2600 лева", пише вестникът.

"Под носа на държавата Цветан Василев измъква ключови компании" - под това заглавие "Преса" публикува разследване на екип на вестника. Залозите са гигантски - за над 1 милиард лева. Ако компаниите бъдат опазени от укриващия се в Сърбия банкер, те могат да бъдат продадени при процедурата по несъстоятелност на КТБ и с постъпленията да бъдат обезщетени кредиторите на банката, пише "Преса".

"Не е задължително да се откажеш от частния пенсионен фонд" - под това заглавие "Дума" помества интервю с президента на КНСБ Пламен Димитров. На първата си страница "Дума" цитира премиера Борисов, че продължаваме работата по "Южен поток". На тази тема е посветен и коментарът също на първа страница на вестника.

"Патрони за глигани взривиха Мъглиж. Работник загина, четирима обгорени в болница", гласи заглавието на първа страница на "Стандарт", който посвещава още две страници на инцидента, станал по-малко от два месеца след трагедията в Горни Лом.

"Всяка болница трябва да организира Спешна помощ, за да работи с касата" - под това заглавие "24 часа" помества интервю с председателя на парламентарната здравна комисия проф. Стоян Тонев, който очаква най-силната съпротива срещу здравната реформа да дойде именно от болниците.

С водещите си материали "Монитор" и "Телеграф" поглеждат към наближаващите празници, но не в техния религиозен аспект, а от консуматорска гледна точка.

"Изяждаме 200 лева по празниците. Минаваме Дунав за румънски прасенца", пише "Телеграф", който е изчислил, че тази година трапезата ни ще бъде с 30 лева по-евтина от миналата.

"Крадци дебнат във Фейсбук по Коледа, следят статусите ни, за да разберат кога планираме пътуване", предупреждава "Монитор".

"От всички традиции, обичаи, обреди и празненства, които вековете са съхранили в живота на българите, няма нищо по-красиво, по-съдържателно и по-завладяващо от старата българска Бъдни вечер" - есето "Бъдни вечер" на писателя Георги Марков можете да прочетете в "Новинар".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53