Тежка катастрофа с 15 полицейски служители

| обновено на 26.12.14 в 17:56

Повече от 6 часа продължава операцията по изтеглянето на камиона, който падна в дере край село Горно Ябълково, община Средец. Тялото на 34-годишния шофьор Асен Асенов, който загина при катастрофа, е извадено, съобщиха от МВР. Продължава акцията по изтегляне на падналия в дере камион, с който са пътували 15 гранични полицаи. Шестима от пострадалите остават в Бургаската болница.

По-рано днес смъртта на шофьора потвърди на брифинг в Елхово министърът на вътрешните работи Веселин Вучков. Той уточни, че шофьорът Асен Асенов, на 34 години, е бил служител на "Гранична полиция" - Русе. Мъжът е семеен, с две деца.

Причините за тежката катастрофа с гранични полицаи се установяват, съобщи главният секретар на МВР Светлозар Лазаров. Камионът все още не е изваден от дерето, където се преобърна, тъй като мястото е труднодостъпно и не може да се разположи специализирана техника. Няма данни водачът да е употребил алкохол. Спасителни екипи на бургаската пожарна работят по изваждането на автомобила. МВР ще окаже пълно съдействие на Окръжна прокуратура - Бургас за изясняване на причините за катастрофата. 

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров каза още:

Твърдата метална конструкция, която е на превозното средство ги е спасила от доста по тежки последици. Посетихме колегите, които са в болницата в град Бургас. Общо взето те са без опасност за живота. Има двама колеги с фрактури, единият на крака, другият на ръката. Има и колеги, които се оплакват от болки в гърдите, в корема.

След посещението в Бургаската болница министър Веселин Вучков каза, че е разговарял с настанените в хирургия, ортопедия и неврология. Те са в стабилно състояние, няма опасност за живота им. Осигурена е и кръв от техни колеги, ако се наложи кръвопреливане.

Заедно с министър Вучков и главния секретар на МВР Светлозар Лазаров в болницата е бил и директорът на Главна дирекция "Гранична полиция" Захарин Бенов. Бенов уточни, че инцидентът е станал на равен участък. Автомобилът е излязъл от пътя и се е преобърнал в  дере, което е дълбоко от 4 до 5 метра. Водата е покрила кабината и затова навреме не са успели да извадят шофьора. Извършват се процесуално следствени действия. Районът все още е отцепен. На място работят следователи и поемни лица:

Колегите са направили всичко възможно, въпреки нараняванията, които самите те са имали да спасят колегата си.

По-рано заместник-директорът на дирекция "Гранична полиция" Милен Пенев даде поясения за инцидента:

Товарен автомобил ЗИЛ-131, превозващ 14 служители, които са завършили своята смяна в района на с. Горно Ябълково, община Средец. Колата се преобръща в близкото дере. Всички превозни средства, които участват в специализирана полицеска операция, системно преминават през технически прегледи и са технически изправни.

Служителите се връщали от смяна след охрана на българско-турската граница. След катастрофата водачът на автомобила е бил изцяло притиснат от тежестта на ЗИЛ-а и се е намирал под вода. Останалите 12 служители своевременно са били транспортирани към МБAЛ-Бургас.

Шестима полицаи са настанени в Бургаската болница. Други шестима са прегледани и пуснати за домашно лечение.

Състоянието им обобщава дежурният лекар, д-р Светослав Иванов:

От 2.30 до 7.30 часа 12 човека преминаха през противошокова зала. Шест от тях са хоспитализирани, шест човека за домашно лечение, двама в ортопедия, двама в неврохирургия, двама в хирургично отделение. В ортопедията единият е със счупена ръка, другият със счупен крак, в хирургия са с контузия на гръден кош и бял дроб, и двамата, в неврохирургия - с контузия на главата.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53