Сняг и поледица у нас. Обявен е жълт код за страната

Затворени са всички пътища в Силистренско

Снимка: Радио Шумен

Жълт код за опасност от валежи от сняг и поледица е обявен за днес в цялата страна, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология при БАН.

Синоптиците предупреждават и за силен до бурен вятър от запад - северозапад, с пориви до 20-25 м/сек.

Продължава наблюдението на реките в цялата страна, заради очакваните количества валежи от дъжд и сняг, съобщават от екоминистерството. По прогнозни данни, по-съществено покачване се очаква в Дунавския и Черноморския басейн.

От Пътната агенция препоръчват на шофьорите преди пътуване да подготвят автомобилите си за зимни условия.

До второ нареждане са затворени всички пътища от Силистра за Русе, Шумен и Добрич. Обстановката в областта рязко се усложни и на места е критична.

Повече от час в района бушува снежна буря. От ураганния вятър на места видимостта е нулева, а по пътищата се образуват навявания. При такава обстановка немислимо е да се почиства снегът и опесъчава, защото силният вятър отнася инертните материали в нивите и трупа преспи по платното, казаха от областното пътно управление. Затворени за движение са всички републикански пътища от първи и втори клас в област Силистра. В това число са направленията от Силистра за Русе, Шумен, Добрич, Исперих и Кубрат. На изхода на града са поставени полицейски постове и бариери. Властите предупреждават гражданите да не тръгват на път, ако не е крайно наложително, защото рискуват да се изгубят във виелицата. Пътищата ще бъдат затворени до утихване на вятъра. Едва след това ще започне разчистването на преспите.

Тази нощ четири села в Русенско останаха без електрозахранване поради обилния снеговалеж и силния вятър. Екипи на електроразпределителното дружество работят и в момента за отстраняване на проблемите, но снегът продължава да вали. Селата Бъзън, Просена, Басарбово и Николово останаха без ток, но благодарение на незабавната намеса на аварийните екипи ситуацията е овладяна и сега само в Бъзън хората са без електричество. Това обясни Спасимир Димитров, началник на общинската дирекция "Управление на кризи" в Русе:

Отново пада напрежението, защото защитите на далекопроводите сработват поради мокрия сняг и вятъра. Очакваме до края на деня валежът да спре, машините ще продължат да работят с цел да се изчисти максимално добре преди студовете, които очакваме – очакваме да паднат температурите до минус 10 и да замръзне. Стремим се пътищата да останат проходими.

В областта временно е ограничено движението за тежкотоварни автомобили над 20 тона по пътя Русе – Бяла за снегопочистване. По-рано тази сутрин два тежкотоварни камиона са аварирали по пътя, което е довело до затварянето му, докато машините бъдат изтеглени. Причината за аварията в района на Мойсеев баир е, че шофьорите не са сменили гумите със зимни, а по пътя е било невъзможно да сложат вериги. Само през последните няколко часа в Русе снежната покривка прибави още 15 сантиметра, а скоростта на вятъра достига до 43 км/час, което е предпоставка за снегонавявания.

Валежите от сняг и вятърът оставиха без ток курортния комплекс "Узана" и обектите на връх Шипка, съобщават от Общинския съвет за сигурност в Габрово. Снежната покривка в града достигна 10 сантиметра. Пътищата за връх Шипка и за "Узана" са заснежени, на места заледени, но обработени. Валежите продължават, духа силен северен вятър. Затруднения в движението поради навяване на сняг на територията на община Габрово има в районите на селата Здравковец, Михайловци, Николчевци и Новаковци. За почистване на улиците и пътищата до селата в момента работят 37 машини.


В Ловешка област са затворени за движение пътищата Шипково – Рибарица и Деветаки – Брестово. Затворен е и Троянският проход.
До всички населени места има достъп , пътищата се почистват и опесачават. Отделни райони от Ловеч и Летница останаха без ток заради аварии. Прекъснато е и електрозахранването в селата Слатина, Славяни и Лисец. Снежната покривка в областта е между 12 и 20 см, най-много в района на Лесидрен – 22 см.
Пътищата от републиканската мрежа във Видинска област са проходими при зимни условия, съобщи дежурният в Областно пътно управление. Около 20 сантиметра е натрупаната снежна покривка в региона. Пътищата се почистват и опесъчават. 27 машини на фирмата по поддържане на пътищата от републиканската мрежа при зимни условия са работели през нощта. Няма пътни инциденти и закъсали автомобили.

Продължава снегопочистването в София, като вече се чистят и вътрешнокварталните улици. Градският транспорт в момента се движи нормално. Това каза за „Хоризонт“ началникът на Столичния инспекторат Веска Георгиева. През нощта във всички райони улиците са обработени със смеси против заледяване, като с приоритет са улиците и булевардите, по които се движи масовият градски транспорт.

Започна преди около два часа да се работи върху улиците с обществена значимост и вътрешнокварталните. В центъра работят 5 малки машини. Проблемът при тях е, че често трябва да зареждат, но това е организирано. За вътрешнокварталните улици не може да се очаква да бъдат както примерно Цариградско шосе. Работи се постоянно и на Витоша, но там трябва автомобилите непременно да са с вериги. Работата ще продължи с оширяване на платната на улиците с масов градски транспорт, въпросът с почистването на тротоарите, както всяка година. Това, което е прилежаща територия на собствениците и наемателите, е тяхна отговорност. Това, което е общинско, това е задължение на Общината. В ранния следобед ще започнем проверки.

В двата кризисни центъра в София снощи са приети 110 души, потърсили подслон заради студа - съобщиха от Столичната община. И двата центъра са в столичния район "Захарна фабрика". В тях постъпилите могат да получат храна, чисти дрехи и възможност да се изкъпят. В кризисните центрове може да се пребивава само за през нощта, като няма ограничение за броя на прекараните нощувки там - уточняват от Общината.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53