Голяма част от Европа е скована от студ и лед

Снимка: БГНЕС

Температурите през нощта във Великобритания бяха по-ниски дори от някои места в Аляска и Антарктида, съобщиха от метеорологичната служба. Най-ниски те бяха в Северна Ирландия – близо минус 9 градуса по Целзий. Хората бяха предупредени да избягват да шофират, освен ако това не е изключително належащо. Заледяванията и мъглите взеха най-малко три жертви след настъпилото застудяване след Коледните празници.

През следващите дни се очаква времето да продължава да бъде необичайно студено, но прогнозата за новогодишната нощ е за по-меко време и дъжд. След падналите обилни снегове в някои части на Шотландия, северна и централна Англия, имаше прекъсване на електрозахранването. Близо 100 000 британски домове имаха проблеми с тока по Коледните празници. 

За първи път тази година студът скова Франция - през нощта на места са били усетени температури до -15°. Всички екипи и техника са били добре подготвени за ситуацията - отговори на критиките за лоша организация френският държавен секретар по транспорта Ален Видели.

Снежният кошмар във френските Алпи постепенно отминава. Тази сутрин пътищата отново са проходими, червеният код заради сняг и лед е вдигнат в последните четири департамента. Сега районът е застрашен от лавини заради силния вятър.
Въпреки предварителните прогнози в събота и неделя, снегът изненада хиляди автомобилисти на път за алпийските станции за ски. Над 15 000 души останаха блокирани по пътищата, сковани от лед и сняг. Повечето прекараха нощта в специално отворените 83 салона за спешно настаняване. Сред потърпевшите бяха 50 британски туристи, блокирани 28 часа; други 1000 пътници останаха с часове на аерогарата в Шамбери.
След сухата Коледа и наводненията в Северна Германия, най-сетне сняг затрупа цялата федерална република. Между -4 и -17 градуса паднаха температурите през нощта и тежък, мокър сняг заваля в цялата страна. Това определено затрудни движението по магистралите, тъй като за по-голямата част от хората коледните и новогодишните празници са слети и те използват възможността да пътуват.

В Берлин сутринта настъпи хаос в движението на наземния транспорт и около 1300 специализирани машини бяха изкарани да разчистват снега. Макар че по традиция германците сами разчистват снега пред домовете си и това трябва да стане до 7.00 часа, то ефектът този път от чистенето е почти нулев поради силния снеговалеж.

Румъния обяви тази сутрин червен код за опасност заради снеговалежа и виелиците в някои от окръзите в югоизточната част на страната, предаде агенция Аджерпрес. Червен код е обявен в окръзите Вранча, Бузъу и част от окръг Браила, където прогнозите са за обилен снеговалеж, преспи, силна виелица и намалена почти до нула видимост. Оранжев код на опасност тази сутрин беше обявен за девет други окръга в Югоизточна Румъния.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53